Odlazak legende
1.8k

Laneta Gutovića pamtit ćemo kao Srećka Šojića iz "Tesne kože", ali i po brojnim drugim ulogama

N. C.
Milan Lane Gutović
Milan Lane Gutović
Legendarni glumac Milan Lane Gutović danas je preminuo u 75. godini života, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu gdje je bio smješten posljednjih dana.

Milan Lane Gutović rođen je u mjestu Umka, 11. augusta 1946. Završio je Akademiju za pozorište film, radio i televiziju u Beogradu i 1967. godine došao u Jugoslovensko dramsko pozorište kao mlad glumac u grupi, koju su tada popularno nazvali "Bojanove bebe", jer ih je doveo Bojan Stupica.

Legendarnog srbijanskog glumca sjećat ćemo se po brojnim zapaženim ulogama, a zasigurno ćemo ga pamtiti po ulozi Srećka Šojića u serijalu "Tesna koža" i "Bela lađa", koja ga je i poslavila.

Filmsku karijeru započinje 1968. godine u filmu Radoša Novakovića Bekstva, nakon koje je usledio bogati kinematografski opus. Veće sporedne i epizodne uloge je igrao u nekoliko filmova kao što su "SB zatvara krug" i "Povratak otpisanih".

Gutović prvu glavnu ulogu igra 1979. godine u filmu Miće Miloševića Drugarčine, koji ga je angažovao i 1981 za film "Laf u srcu", čiji su scenario pisali Siniša Pavić i Ljiljana Pavić gdje se epizodno pojavio kao Srećko Šojić. Godinu dana kasnije, odlučuju da njegov lik prošire i snimaju film "Tesna koža". Osim toga veće i glavne uloge ostvaruje i u filmovima "Erogena zona", "Debeli i mršavi", "Crna Marija", "Majstor" i "Šampita", "Špijun na štiklama", "Uslovna sloboda" i "Sedam i po".

Sljedećih dvadesetak godina igrao je u predstavama "Protekcija", "Kad su cvetale tikve", "Buba u uhu", "Za kim zvono zvoni", "Pučina", "Kolubarska bitka", "Valjevska bolnica", "Narodni poslanik" itd. Neke od tih uloga donijele su mu Sterijinu nagradu, "Ćurana" na "Danima komedije" u Jagodini, nagradu "Zoran Radmilović" i nekoliko godišnjih nagrada JDP.

Posljednjih desetljeća glumio je u svom "Kabareu" s kojim je gostovao diljem svijeta. Nastupao je na brojnim TV kućama kao voditelj i autor kratkih humoristično-satiričnih priloga.