Film/TV
1

Kubanci poludjeli za južnokorejskim sapunicama

Klix.ba
Posljednje tri decenije su brazilske telenovele pomagale Kubancima da zaborave surovu svakodnevnicu barem jedan sat dnevno. Međutim, kubansku javnost danas sve više osvajaju južnokorejske sapunice.

Slijedeći stope južnokorejskih filmova, sapunice su sinhronizovane na španski jezik, a prvi put su se na kubanskim televizijama pojavile početkom ove godine.

"Kraljica kućanica", "Moja divna dama", "Sanjati visoko" i, posljednjeg mjeseca, "Tajni vrt", osvojile su brojne fanove na ovom komunističkom ostvu.

Desetine drugih južnokorejskih emisija dijele se po Kubi u digitalnom obliku, na USB stickovima, uobičajenom kubanskom načinu dijeljenja informacija, budući da nemaju raširen pristup internetu.

"Južnokorejske serije se u posljednje vrijeme najbolje prodaju. Lako ih je pratiti, a I veoma su smiješne. Zašto su toliko uspješne, uprkos svim kulturnim razlikama? Pretpostavljam baš zato što su toliko strane, jedva da se i poljube u južnokorejskim serijama", kaže Yosmely Batista, 21-godišnjak koji vodi štand sa filmovima i TV serijama u Havani.

Na svom štandu Batista nudi 60-ak TV serija, od kojih jednu polovinu čine južnoameričke, a drugu južnokorejske.

Laura, 13-godišnja učenica, kaže da na svom računaru ima 24 južnokorejske serije, ali je do sada pogledala samo devet.

Južnokorejske sapunice, koje repliciraju melodrama latinoameričkih telenovela, omogućile su Kubancima da vide potpuno drugačiji svijet. Zvanično, Havana ima diplomatske odnose samo sa Sjevernom Korejom.

"Koreanci i Kubanci imaju dosta toga zajedničkog. Malo komedije, malo drame, nešto romance, ali ničeg veoma ozbiljnog. Samo odnosi kao u stvarnom životu", rekao je južnokorejski pjevač Yoon Sang-Hyun, na Kubi poznatiji po svojoj glavnoj ulozi u sapunici "Moja divna dama", tokom svog nedavnog putovanja na ovo ostrvo.

Brazilske telenovele još uvijek nisu izgubile svoje fanove. Trenutno su najpopularnije serije na Kubi južnokorejski "Tajni vrt", "Brazilska avenija", argentinska "Ukradeni životi" te domaća "Zemlja u plamenu".

Za mnoge Kubance, sapunice su vid dnevne terapije, pomoću koje zaboravljaju na vlastite probleme.