Rad mlade ekipe
329

Kratki film "Ahmed": Kako žive migranti i kakva su njihova očekivanja

L. K.
Kratki film "Ahmed" snimili su mladi filmografi Nizama Husetić, Faruk Hamzić i Abdulmelik Pehlić u želji da kroz tih pet minuta pokažu život jednog migranta, njegova očekivanja, snove i sudbinu koja ga je zadesila.

O onim teškim temama, koje mnogi izbjegavaju spominjati, važno je pričati svaki dan. To je jedna od poruka koju talentovani mladi trojac želi poslati kroz novi film "Ahmed" koji je nedavno premijerno prikazan na takmičenju za kratke filmove "Bosnian Science Project Olympiad 2020.", gdje je osvojio glavnu nagradu.

Kako to žive migranti? Čime se bave, o čemu razmišljaju? Kakva je njihova životna priča? Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavi "Ahmed", uvodeći gledatelje u drugi ugao posmatranja cijele migrantske krize i pokazujući im kako svaki od tih pojedinaca ima snove, sudbinu, probleme, mane, vrline... Ali i da su njihovi snovi i želje umnogome slični našima.

Film je nedavno objavljen na YouTubeu, nakon čega će nastaviti svoj put ka internacionalnim takmičenjima i filmskim festivalima.