Film/TV
0

Kolekcija: Ratovi zvijezda na FTV

Sarajevo-x.com
Na programu Federalne televizije, od 26. novembra pa svakog narednog ponedjeljka u terminu od 21:20 emitovat će se po jedan od filmova iz serijala "Ratovi zvijezda" režisera i scenariste Georgea Lucasa.

Godine 1977. kada je nastao prvi film iz serijala, "Ratovi zvijezda: Epizoda 4 - Nova nada", započela je lavina koja je promijenila cjelokupan tok ne samo SF žanra već cjelokupne filmske industrije. "Nova nada" je nagrađena sa 6 Oskara, a uslijedila su još 2 filma: "Epizoda 5 - Imperija uzvraća udarac" 1980. godine (Oscar za zvuk, kao i posebno priznanje Američke filmske akademije za dostignuće na području vizualnih efekata); te "Epizoda 6 - Povratak Jedija" 1983. godine (Oscar za najbolje specijalne efekte).

Nakon tih uspjeha uslijedila je pauza u trajanju od 16 godina u kojoj je serijal dobio još veći broj svojih poklonika i stekao kultni status u cijelome svijetu. Tako se sa nestrpljenjem očekivala premijera sljedećeg filma u serijalu, "Ratovi zvijezda: Epizoda 1 - Fantomska prijetnja" iz 1999. godine koji je sagu vratio na sami početak.

Povratnički film i prva epizoda najveće filmske sage svih vremena, "Fantomska prijetnja" je u svjetskoj kino distribuciji zaradio skoro 650 miliona dolara i to je bio odličan znak za nastavak koji je uslijedio 2002. godine sa "Epizodom 2 - Napad klonova".

Saga je završena 2005. godine sa filmom "Ratovi zvijezda: Epizoda 3 - Osveta Sitha".