Skratili film
30

Kinezi cenzurirali šest LGBT scena iz filma "Bohemian Rhapsody"

Klix.ba
Više od dvije minute LGBT sadržaja izrezano je iz filma o britanskom rock benda Queen, "Bohemian Rhapsody" u Kini uključujući scene muškaraca koji se ljube kao i riječ "gay".

Ovaj više puta nagrađivani film u Kini je premijerno prikazan 22. marta. Film prikazuje život i karijeru frontmena grupe Queen Freddieja Mercuryja, LGBT ikone koja je umrla od AIDS-a u dobi od 45 godina.

Naime 2016. godine kineski cenzori zabranili su prikazivanje abnormalnog seksualnog ponašanja, uključujući gej i lezbijske odnose u televizijskim i online emisijama.

Zbog toga su neki članovi LGBT zajednice puštanje filma "Bohemian Rhapsody" u Kini nazvali pobjedom za njihovu zajednicu. Međutim iako je dozvoljeno prikazivanje ovog filma, neki od LGBT momenata cenzurirani su u kinima širom Kine.

Prva scena koja je cenzurirana je krupni plan Freddijevog međunožja.

Druga scena koja je cenzurirana je poljubac između dva muškarca. Naime Paul Prenter koji je bio njegov menadžer od 1977. do 1986. godine u jednoj sceni nasilno je poljubio Freddija, ali ne u kineskoj verziji filma.

Scena u kojoj se Mercury suočava sa svojom seksualnošću također je izbrisana. Nakon što pjevač kaže: "Mislim da sam biseksualan", Mary odgovori, "Ne Freddie, ti si gay." U kineskoj verziji ova scena je uklonjena.

Riječ gay je također uklonjena. Kada bubnjar Queena, Roger Taylor, kojeg glumi Ben Hardy, komentira Mercuryovu novu frizuru kaže da je pomalo gay u kineskoj verziji on je prikazan samo kako daje skeptičan pogled prema Mercuryjevoj frizuri.

Scenu kada Mercury upoznaje svog partnera Jima cenzurirana je, pa čak i njihov poljubac. Izbrisana je i cijela scena snimanja spota za pjesmu "I Want To Break Free' jer je Freddie u njoj obučen u žensku odjeću.

Iako su se Kinezi potrudili da izrežu pojedine dijelove i da pogrešno prevedu pojedine dijelove prosječani kineski gledatelj još uvijek može zaključiti da je Mercury bio homoseksualac.