SFF
449

Kako je došlo do toga da Robert De Niro dođe u Sarajevo: Slavni glumac imao želju posjetiti BiH

Piše: L. Č.
Slavni američki glumac Robert De Niro dolazi u Sarajevo gdje će u petak, 12. augusta, otvoriti 22. Sarajevo Film Festival na kojem će mu biti uručena specijalna nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo. U razgovoru za Klix.ba direktor SFF-a Mirsad Purivatra otkriva na koji je način došlo do ove saradnje i kako su glumca uspjeli dovesti u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra je 2005. godine gostovao kao član žirija na američkom Tribeca Film Festivalu, gdje je imao priliku upoznati Roberta De Nira, jednog od osnivača ovog festivala.

"Mi starija, srednja i mlađa generacija smo odrasli uz De Nirove filmove i meni, kao direktoru Sarajevo Film Festivala, je poziv koji je došao lično od De Nira da budem član žirija na Tribeca Film Festivalu bio ogromno priznanje za sve što smo uradili", priča Purivatra za Klix.ba.

Tadašnji direktor Tribeca Film Festivala Peter Scarlet u Sarajevu je boravio 2004. godine i osnivačima ovog festivala je prenio svoje impresije o veličini, značaju i energiji koju SFF daje gradu koji je bio izašao iz rata.

"Tribeca Film Festival je osnovan nakon napada 11. septembra i zapravo ima velike sličnosti sa samim SFF-om", pojašnjava Purivatra i dodaje kako su oba festivala nastala u specifičnim okolnostima i kao rezultat želje ljudi koji žive i rade u toj lokalnoj sredini da film stave iznad svega i iskoriste ga kao jedno od moćnih oružja koje će povezati ljude, dati im priliku da vide filmove iz čitavog svijeta te vrate normalan život u dosta poremećenu sredinu koja je vladala u Sarajevu tokom i nakon rata, kao i u New Yorku nakon napada 11. septembra.

"Deset dana smo bili gosti Tribeca Film Festivala i tom prilikom smo imali tri ručka i večeru s Robertom De Nirom koji nas je ugostio kao domaćin. Kroz razgovor i priču o New Yorku i Sarajevu, podudarnostima, sličnostima, tome šta radimo i zašto to radimo, mislim da je napravljen ključni korak ka tome da Sarajevo napravi uzvratnu posjetu i da i mi pozovemo osnivača Tribeca Film Festivala u Sarajevo", kaže Purivatra i dodaje:

"On je vrlo skroman, bez velikih govora, postavlja pitanja i više se interesuje o tome šta vi radite. Dosta je privržen svojoj porodici, a na tim ručkovima je bila prisutna i njegova supruga i ta su druženja proticala u vrlo ležernoj i ugodnoj atmosferi gdje smo više pričali o tome šta mi radimo, a on je uglavnom samo vrlo kratko kroz rečenicu-dvije odgovarao o svojim projektima. Ta relacija je bila mnogo više usmjerena na samo Sarajevo, interesovalo ga je sve, šta se dešavalo, kako je festival pokrenut...", prisjeća se Purivatra.

Direktor SFF-a kaže kako su De Nira u posljednjih nekoliko godina pokušavali dovesti na Festival, međutim uvijek je bio zauzet. Prije pet godina su ponovo krenuli u tu "akciju", a tom prilikom im se pridružila i šefica međunarodnih odnosa Lejla Karišik pa su preko njegovog publiciste ponovo došli direktno do De Nira.

"Čekali smo samo pravi trenutak. Jedne godine je snimao, druge je imao promociju filma, zatim je bio njegov rođendan 17. augusta pa je želio da ostane s porodicom. Ove godine se ispostavilo da postoji jedna praznina u njegovom rasporedu i da je njegova želja da dođe u Sarajevo ovaj put urodila plodom i da smo uspjeli i s njegove i naše strane uklopiti i datum i sve okolnosti", kaže Purivatra.

Dodaje kako im je velika čast da mogu uzvratiti uslugu i gostoprimstvo koje je ekipa SFF-a imala 2005. godine na Tribeca Film Festivalu te kako je to prilika da se još jednom prisjetimo zbog čega su ti festivali nastali, kako su nastali te na koji način dijele sličnu filozofiju, a to je da slave film i promovišu nove mlade autore na nivou regije, Amerike i svijeta.

Podsjećajući na važnost dolaska jedne ovakve filmske zvijezde u Sarajevo i BiH, Purivatra kaže:

"Sigurno govorimo o danas najvećem imenu u svijetu filma, nekome ko ima karijeru dugu više od 40 godina i brojne klasike iza sebe, uključujući i film koji otvara SFF 'Taksist'".

Dodaje kako De Niro u Evropu obično putuje najviše dva ili tri puta i ove godine je izabrao Cannes i Sarajevo.

"Mislim da to govori i o njegovoj želji i odlučnosti da dođe, da posjeti naš grad, festival i na nama je da na najbolji način dočekamo jednu takvu veličinu te da s druge strane iskoristimo njegov boravak da promovišemo grad. Nadamo se da će nam dolaziti i drugi gosti iz oblasti ne samo filma, nego i kulture, umjetnosti i sporta, kako bismo Sarajevo pravili velikim, kozmopolitskim gradom", poručio je Mirsad Purivatra na kraju razgovora za Klix.ba.