10. godišnjica
1.5k

Kako je Al Jazeera Balkans utjecala i promijenila medijsku sliku Balkana

L. K.
Al Jazeera Balkans, prvi informativni kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskog govornog područja, obilježava deset godina rada.

Mnogima je poznato da je priča o nastanku Al Jazeere Balkans krenula slučajno. Bh. biznismen Edhem Fočo, tada s adresom u Maleziji, tokom odmora u rodnom Sarajevu saznao je za mogućnost kupovine tada privatne televizije 99, koja je bila u finansijskim problemima.

Prepoznavši dobru poslovnu priliku, s idejom o pokretanju nove TV-stanice u Sarajevu, Fočo odlazi u Dohu i pita generalnog direktora Al Jazeera Media Networka Wadaha Khanfara za tehničku podršku. No, umjesto toga dobio je prijedlog o dolasku Al Jazeere na Balkan i otvaranju centralnog ureda u Sarajevu.

Uslijedile su intenzivne pripreme - od izrade projekta, preko pronalaska lokacije, do zapošljavanja menadžmenta i cjelokupnog tehničkog i novinarskog tima. Na čelo kompanije i kanala dolazi bivši generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Tarik Đođić, a na funkciju direktora vijesti i programa poznati novinar Goran Milić.

Osim sjedišta u Sarajevu, Al Jazeera Balkans otvara i regionalne centre u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici, a angažuje i stalne dopisnike u Washingtonu, Briselu, Banjoj Luci, Mostaru, Ljubljani i Prištini.

Prve vijesti simbolično su emitovane 11. 11. 2011. godine. Tog dana, Al Jazeera Balkans postala je prvi informativni kanal u regiji, ali i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskog govornog područja.

Donoseći nove standarde u regionalno novinarstvo, koje je i tada bilo pod stalnim političkim pritiskom, Al Jazeera Balkans značajno je promijenila medijsku sliku regije.

Poznata hrvatska televizijska kritičarka Zrinka Pavlić tada je pokretanje Al Jazeere Balkans nazvala "pravom malom informativno-televizijskom revolucijom", a nekoliko godina kasnije pisac Miljenko Jergović rekao je da je "Al Jazeera na hrvatskim ekranima svjetlo civilizacije i dah pristojnosti".

Reporteri Al Jazeere Balkans su u proteklih deset godina izvještavali sa svih kriznih, lokalnih i svjetskih žarišta te pokrivali najvažnije događaje u Evropi, SAD-u i na Bliskom Istoku. U isto vrijeme Al Jazeerin web-portal i njegovi novinari, multimedijalni radnici, komentatori i blogeri donijeli su brojne analize aktuelnih događanja, ali i mnoge ljudske priče koje zaslužuju da budu ispričane.

Al Jazeera se uvijek ponosila raznolikošću u svojim timovima, a izuzetak nije ni Al Jazeera Balkans koja u svom timu okuplja profesionalce svih nacionalnosti, istovremeno vodeći računa o rodnoj ravnopravnosti.

Deset godina Al Jazeere Balkans proteklo je u znaku objektivnog izvještavanja, kvalitetnih reportaža i dokumentarnih filmova s političkim, socijalnim i ekonomskim pričama koje nemamo priliku gledati na drugim kanalima.

Dominantnu ulogu na polju dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans potvrdila je prije četiri godine kada je, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, pokrenula Međunarodni festival dokumentarnog filma (AJB DOC), koji se održava svake godine u septembru.

Važno je spomenuti da je Al Jazeera Balkans prva televizija s Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu. Također, nekoliko puta je proglašena i najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.

Al Jazeera Balkans dio je televizijske mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom Istoku, ali i dala drugačiji pogled na događanja u tom i drugim dijelovima svijeta. Al Jazeera je nedavno obilježila 25 godina postojanja.