Film/TV
21

Juliette Binoche posjetila Sarajevo Film Academy

Klix.ba
Nakon nedavne posjete i predavanja čuvenog filmskog reditelja Gusa Van Santa, Sarajevo Film Academy (SFA) Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) ugostila je i Oscarom nagrađenu francusku glumicu Juliette Binoche.

Kao gostujući predavač na SFA, čuvena glumica je održala radionicu sa studentima 3. godine film.factory programa, pri čemu je s njima podijelila svoja znanja i iskustva stečena tokom dugogodišnje uspješne filmske karijere.

Sarajevo Film Academy time nastavlja svoju praksu dovođenja najistaknutijih imena iz internacionalne filmske zajednice u svrhu edukacije svojih studenata iz svih krajeva svijeta i pretvara je u svoju tradiciju.

Film.factory program SFA je u nešto više od dvije godine svog postojanja poželio dobrodošlicu više od 40 gostujućih predavača iz preko 15 zemalja svijeta, od kojih svakako treba istaknuti najskorije posjete Gaela Garcije Bernala i Gusa Van Santa, kao i one brojnih drugih svjetskih filmskih profesionalaca, među kojima su: Carlos Reygadas, Tilda Swinton, Jonathan Rosenbaum, Fred Kelemen, Thierry Garrel, Ulrich Gregor, Jean-Michel Frodon, Fridrik Thor Fridriksson, Cristian Mungiu, Pedro Costa, Jytta Jensen, Shozo Ichiyama, Philippe Grandrieux, Lech Kowalski i mnogi drugi.

U vezi posjete čuvene francuske glumice Akademiji, Emina Ganić,direktorica SFA, je istaknula da postoji ogroman interes kandidata iz svih dijelova svijeta i za BA i za MFA program Sarajevo Film Academy, što je zasigurno produkt inovativnosti i snage film.factory programa, čiji je kreator čuveni mađarski reditelj Bela Tarr, kao i činjenice da Akademija kontinuirano dovodi neka od najvećih svjetskih imena filmske umjetnosti i stvaralaštva.

Među njima su i eminentni filmski reditelj Gus Van Sant, koje je ove godine stigao na SFA ravno sa Kanskog filmskog festivala, te čuvena francuska glumica, Juliette Binoche, sa čijim predavanjima semestar završava.

Konkurs za upis na SFA je u toku. Za sve detaljnije informacije, posjetite http://ff.filmfactory.ba/.