Legenda u Sarajevu
322

John Cleese prošetao crvenim tepihom SFF-a, dočekan uz aplauze i ovacije

Piše: El. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šestog dana 23. Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo prošetao je legendarni britanski komičar John Cleese koji je sinoć stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine. Publika je slavnog Cleesea dočekala gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Cleesea su na Festivalskom trgu dočekali brojni ljubitelji kvalitetnog i inteligentnog humora na kojem je baziran "Monty Phyton".

Našim sugrađanima britanski humor nije nepoznanica, jer je po uzoru na legendarni "Monty Phyton" nastao i kultni show Top Lista Nadrealista.

Nakon šetnje Festivalskim trgom John Cleese zaputio se prema Ljetnom kinu Reffeisen gdje će mu direktor SFF-a Miro Purivatra uručiti Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprios filmskoj umjetnosti.

Na crvenom tepihu večeras su zasjale i druge poznate ličnosti, između ostalih i Dino Merlin.

"Najljepši crveni tepih. Ovo je vrlo važan trenutak i ovo su vrlo važni dani, duhovna hrana za sve", kazao je kratko Merlin.

U Sarajevu je večeras i Hana Jušić, mlada hrvatska rediteljica, debitantica filma "Ne gledaj mi u pijat" koji je prikazan na SFF-u.

Crvenim tepihom su prodefilirali i članovi žirija Takmičarskog programa za najbolji kratki film.

Crvenim tepihom također je prodefilirala ekipa filma "Sofijin sin" grčke rediteljice Eline Psykou. Film je prošle godine premijerno prikazan na Tribeca Film Festivalu u New Yorku gdje je osvojio nagradu za najbolji film u Internacionalnoj sekciji. Večeras će, s početkom u 20 sati, u Narodnom pozrištu Sarajevo biti upriličena regionalna premijera ovog filma koji se takmiči za Srce Sarajeva.