Pogledajte listu
11

Jedanaest žena glumilo je princezu Dianu: Koja vam je izvedba najbolja?

L. K.
Foto: Venecija Film Festival
Foto: Venecija Film Festival
Od 1980. do danas ukupno 11 glumica utjelovilo je lik princeze Diane, predstavljajući kroz različita ostvarenja fascinantnu životnu priču tragično preminule princeze. Na listi su velika imena, ali ko je, prema vašem mišljenju, najbolje odglumio Dianu?

Princeza Diana poginula je u saobraćajnoj nesreći 1997. godine, ali je i prije njene smrti snimljena nekolicina ostvarenja u kojima je javnosti pružen dublji uvid u njen privatni život.

U iščekivanju najnovijeg filma o princezi "Spencer" reditelja Pabla Larraina, Hollywood Reporter donosi listu glumica koje su glumile Dianu.

Izvedbu Kristen Stewart još uvijek možemo vidjeti samo kroz trailer, što će, nadamo se, biti dovoljno da bar djelimično prosudite koliko je dobro odradila svoj zadatak u filmu "Spencer".

Glumica Jeanna De Wall odglumila je lik Diane u mjuziklu "Diana: The Musical", koji je dostupan na Netflixu. Vjerovatno najveći favorit publike širom svijeta je mlada Emma Corrin, koja je glumila Dianu u četvrtoj sezoni hit serije "The Crown".

Corrin će u petoj sezoni iste serije zamijeniti talentovana Elizabeth Debicki. S obzirom da Netflix još uvijek nije objavio trailer za petu sezonu popularnog serijala, za sada je javnosti dostupna samo fotografija Debicki u ulozi Diane, što za sada mora biti dovoljno bar kako bismo prosudili koliko ona liči na princezu.

Elizabeth Debicki (Foto: Netflix)
Elizabeth Debicki (Foto: Netflix)

Ostvarenje "Harry & Meghan: A Royal Romance" donosi priču o vezi princa Harryja i Meghan Markle, a za ovo ostvarenje snimljena su dva nastavka. Bonnie Soper je jedna od rijetkih glumica koja se pojavila u sva tri dijela, a tumačila je lik Diane.

Bonnie Soper (Foto: Lifetime)
Bonnie Soper (Foto: Lifetime)

Javnosti je 2013. predstavljena drama "Diana", snimljena prema knjizi "Diana: Her Last Love" Kate Snell. Glavnu ulogu tumačila je Naomi Watts. Dvije godine ranije Hallmark je predstavio film "William & Catherine: A Royal Romance", gdje je fokus stavljen na vezu princa Williama i Catherine, a u kojem u nekoliko kadrova možemo vidjeti i princezu Dianu. Njen lik je tumačila Lesley Harcourt.

Godinu dana prije Dianine smrti, na CBS-u je premijerno predstavljen film "Princess in Love". Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Anne Pasternak, a glavnu ulogu u filmu igra Julie Cox.

Serena Scott Thomas/prvi red, prva s desna (Foto: NBC)
Serena Scott Thomas/prvi red, prva s desna (Foto: NBC)

U filmu "Women of Windsor" Dianu je glumila Nicola Formby, dok je u ostvarenju "Diana: Her True Story" istu ulogu preuzela Serena Scott Thomas.

Catherine Oxenberg (Foto: ABC)
Catherine Oxenberg (Foto: ABC)

Prije gotovo 40 godina predstavljen je film o britanskoj kraljevskoj porodici "The Royal Romance of Charles and Diana" gdje je ulogu Diane tumačila Catherine Oxenberg. Ista glumica je 1992. godine reprizirala ulogu princeze u ABC-jevoj drami "Charles and Diana: Unhappily Ever After".

Podsjetimo da je o pokojnoj princezi snimljeno i nekoliko dokumentarnih filmova, a najveći broj dostupan je na Netflixu.