Prestižni festival
0

Jedan od producenata Obala Art Centar: Film "Sastanak s Pol Potom" premijerno prikazan u Cannesu

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Novi film kambodžanskog reditelja Rithyja Panha "Sastanak s Pol Potom", čiji je jedan od producenata Obala Art Centar iz Sarajeva, premijerno je prikazan na 77. filmskom festivalu u Cannesu.

Ovo je treći film zaredom u službenoj selekciji festivala u Cannesu u kojem je Obala Art Centar jedan od producenata, nakon filmova "Trougao tuge" kaneskog pobjednika Rubena Ostlunda i "Klub Nula" Jessice Hausner.

Obala Art Centar iz Sarajeva jedan je od producenata filma "Sastanak s Pol Potom" u okviru zajedničkog projekta s Turskom radio-televizijom (TRT). Saradnici na produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović, koji je bio na premijeri ovog filma u Cannesu.

Foto: Press
Foto: Press

Panhov film na festivalu u Cannesu prikazan je u okviru programa "Cannes Premiere", uz sjajne reakcije publike.

Za Oscara nominirani redatelj, u svom novom filmu, temeljenom na istinitoj priči, opisuje avanturu tri francuska novinara koja 1978. odlaze u Kambodžu na poziv Crvenih Kmera, da obave ekskluzivni intervju s vođom režima, Pol Potom. Zemlja se čini idealnom. No iza lažnog sjaja režim Crvenih Kmera propada, a rat s Vijetnamom prijeti invazijom na zemlju. Režim traži krivce i tajno provodi masovni genocid. Pred očima novinara lijepa slika se ruši, a otkriva se užas. Njihovo putovanje postupno se pretvara u noćnu moru. Film je inspirsan pričom novinarke Elizabeth Becker iz knjige "Kad je rat bio gotov".

Foto: Press
Foto: Press

Istaknuti reditelj Rithy Panh imao je masterclass na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020. godine), kada je bio i gost programa "Suočavanje s prošlošću". Na festivalu je tada prikazan njegov film "Ozračeni".

Iz kritika o filmu "Sastanak s Pol Potom":

"Panhovo jedinstveno ispitivanje ovog mračnog poglavlja u istoriji njegove zemlje i načina na koji se njegov uticaj još uvijek osjeća tokom duge karijere u kinematografiji, održalo je sjećanje na ovaj genocid živim, a 'Sastanak s Pol Potom' djeluje posebno pikantno jer doba post-istine nastavlja uticati na zapadnu politiku", Joe Utichi, Deadline.

Foto: Press
Foto: Press

"Zastrašujuća historijska drama izvedena besprijekornom vještinom otkriva svoje političke dimenzije kroz zamagljene slojeve. Iako njegovi ishodi odjekuju stvarnim iskustvima Beckerove, škotskog akademika Malcolma Caldwella i američkog reportera Richarda Dudmana, film se jednako bavi određenim trenutkom u vremenu, ali i mehanizmom propagande, kojeg u jednakoj mjeri pobija i utjelovljuje", Siddhant Adlakha, Variety.

"'Sastanak s Pol Potom' jeziv je i poučan portret indoktrinacije i apsolutni zanos ideala revolucionarne pravde, dok se istovremeno dotiče novinarske prakse. Majstorskim spajanjem fikcije, simboličkih prikaza (figurice) i realizma dokumentarnog arhiva, reditelj pronalazi pravu ravnotežu (uz razuman budžet) da obrazuje i prenese svoju poruku osude genocida", Fabien Lemercier, Cineuropa.