Prikazana "Aida"
42

Jasmila Žbanić u Mostaru: Majke Srebrenice su kazale da je film autentičan

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Svečana projekcija filma "Quo Vadis, Aida?" (Kuda ideš, Aida) rediteljice Jasmile Žbanić večeras je upriličena u Cineplexx Plazi Mostar.

Na svečanost u grad na Neretvi stigla je i filmska ekipa predvođena redateljicom Jasmilom Žbanić, a ona je govorila o teškoćama distribucije filma u vrijeme pandemije.

"Mi smo prvo htjeli nakon Potočara napraviti veliku premijeru Sarajevu, ali nismo mogli zbog epidemioloških mjera. Onda smo odlučili da idemo u kina i gdje ćemo za deset dana postići gledanost koju bi u normalnim okolnostima za jedan dan", kazala je Žbanić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ističe da je ovakav način emitiranja filma težak i za kina i za produkciju ali za sada nemaju drugog izbora.

"Razmišljamo da idemo na platformu na streaming ali je film ipak za kino i radnja je takva da je treba doživjela sa publikom", kazala je Žbanić.

Dodaje da su i Majke Srebrenice rekle da je film autentičan.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Film trenutno igra na desetak festivala, a evropska distribucija kreće u proljeće. Znamo za sada nekih 15 država gdje bi trebali igrati, ali sve je neizvjesno. Ja se iskreno nadam da će biti tako. Za film postoji veliki interes i želim da ga što više ljudi pogleda", kazala je Žbanić.

Filmsko ostvarenje prvi put je pogledala i mostarska glumica Jelena Kordić, koja je u filmu utjelovila lik Ćamile. Ona je kazala kako joj je teško bilo sabrati misli i opisati riječima ono što osjeća.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Izuzetno sam ponosna i cijeli dan mi je taj osjećaj u glavi, jer sam i sama sudionikom ove cijele priče. U filmu se govori i o svim žrtvama diskriminacije i svemu onom čemu svakodnevno nažalost svjedočimo", kazala je Kordić.

Sa njom mišljenje dijele i glumci Saša Oručević, te Boris Ler koji su također bili pod snažnim utiskom nakon gledanja, ali i tokom utjelovljenja likova u filmu.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Film čija je tema genocid u Srebrenici svjetsku premijeru imao je na prestižnom festivalu u Veneciji, i od tada sa svih strana svijeta stižu sjajne kritike.