Detalji filma o junaku 007
0

James Bond ismijava agente Bezbjednosno-informativne agencije Srbije

Sarajevo-x.com
Posljednji Bond Daniel Craig
Posljednji Bond Daniel Craig
Američki pisac krimi-priča i romana Jeffrey Driver autor je nove knjige o avanturama Jamesa Bonda, "Odriješene ruke", po kojoj će se snimati i sljedeći nastavak popularnog filmskog serijala o agentu 007, a radnja knjige je smještena u susjednu nam Srbiju, piše Blic.

James Bond dolazi u misiju u Srbiju, jede ćevape, sarađuje sa agentima Bezbjednosno-informativne agencije Srbije (BIA), pije srbijansko domaće pivo i još mnogo toga. Iz prvih nekoliko poglavlja knjige "Odriješene ruke" jasno se može uočiti da je autor jako dobro upoznat sa situacijom u Srbiji, saobraćajnom infrastrukturom, kao i prirodnim ljepotama, što jasno upućuje da je i sam nekada boravio u Srbiji.

Međutim, on pokazuje i veliku informisanost kada je riječ o raznim vojnim i policijskim jedinicama, kao i državnim agencijama kao što su Kobre, JSO (koja se definiše kao paravojna grupacija za tajne operacije) i BIA.

Naime, Bondu, koji inače najradije radi sam, u tajnoj misiji pomažu dva agenta BIA-e prerušeni u policijske uniforme običnih saobraćajaca iz Novog Sada. Pisac je srbijanske agente ipak opremio beretama i gomilom municije, a u gepeku njihovog auta sakrivena su dva "kalašnjikova", kao, između ostalog, i granate HG 85.

No, autor se na određeni način izruguje srbijanskim autorima, te njihove banalne i naivne poteze poredi sa Bondovom inteligencijom i superiornošću. Najnoviji, 23. po redu nastavak avantura agenta 007 trebalo je da počne sa snimanjem u produkciji studija MGM još prošle godine, ali je plan ubrzo i stopiran zbog finansijskih problema. Ipak, čim je studio MGM izašao iz bankrota, nastavljene su pretprodukcijske pripreme i zvanično je najavljeno da će novi film o Bondu svoju premijeru imati 9. novembra 2012. godine. Ono što se zasad zna jeste da će dio, čiji je radni naziv "Bond 23", biti dio velike proslave 50 godina od prvog filma o ovom tajnom agentu "Dr. No", kao i sveukupne franšize o Jamesu Bondu.

Režiju filma će potpisati britanski reditelj Sam Mendes, Judi Dench će ponovo biti u ulozi M., a neki američki mediji su prije nekoliko mjeseci javili da bi se u ulozi Bonda ovoga puta mogao naći španski zavodnik Javier Bardem, no vijest je ubrzo demantovana, pa bi se Bardem mogao naći u ulozi negativca.

Iako je radnja filma smještena u Dubaiju i Srbiji, producenti su obišli nekoliko potencijalnih lokacija za snimanje u Južnoj Americi, no, Blic navodi kako bi se ekipa filma možda ipak mogla zaputiti i prema Srbiji.