|

Istarski gradić Završje nominiran za najbolju evropsku filmsku lokaciju

Istarski gradić Završje nominiran za najbolju evropsku filmsku lokaciju
11
F
FENA
15.11.2019. u 07:28
27
komentara
11

dijeljenja
Istarski gradić Završje, u kojem se u proljeće 2017. snimao film "Robin Hood" reditelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju evropsku filmsku lokaciju, u konkurenciji deset lokacija.
European Film Commissions Network (EUFCN) u saradnji s filmskim portalom Cineuropa treći put organizira izbor za najbolju evropsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji, koja ističe raznolikost i ljepotu Europe.

U prvom dijelu konkursa, svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između januara 2018. i jula 2019. godine, prenosi Hina.

Završje - Piemonte d'Istria, kandidat je Istarske filmske komisije - Istria Film Commission koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije.

U Hrvatskoj je na njemu radilo više od 670 filmskih radnika, od toga 273 hrvatskih, uz blizu 1.650 statista.

Kako se ističe u saopćenju HAVC-a, u 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj.

Prije Završja film je sniman u Dubrovniku, koji je 'glumio' Nottingham. Potom se filmska ekipa preselila u Istru, u Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

Deset lokacija u konkurenciji za nagradu još su Atina(The Little Drummer Girl, Chan-wook Park), Vilnius (Černobil, Craig Mazin), Delphi Theatre u Njemačkoj (Babylon Berlin, Henk Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries).

Tu su i Sjeverna Makedonija s naseljem Dorfulija (Honeyland, Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov), otok El Hierro u Španiji(Hierro, Jorge Coira) i planina Luggala u Irskoj (Vikinzi, Michael HirstI.

Iz Ukrajine je nominiran Lavov ("Eva: Stories", Mati Kochavi, Maya Kochavi), iz Italije lokacija tvrđave Rocca Guidonesca di Rocchettine ("Il Nome della Rosa", Giacomo Battiato), a iz Belgije Royal Brussels ("Les Miserables", Tom Shankland).

Kako je javio Hrvatski audiovizualni centar, kroz čije je mjere poticaja snimanje filma "Robin Hood" realizirano, glasovi se prikupljaju do 30. decembra.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...