Razgovor za Klix.ba
14

Isabelle Huppert: Impresionirana sam utjecajem različitih kultura na razvoj Sarajeva

E. Lj.
Isabelle Huppert (Foto: I. Š./Klix.ba)
Isabelle Huppert (Foto: I. Š./Klix.ba)
Isabelle Huppert, legendarna francuska glumica i ikona evropske kinematografije, koja je prije tri dana stigla u glavni grad BiH kao specijalna gošća jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala, rekla je u razgovoru za Klix.ba kako je oduševljena Sarajevom te da će definitivno ponovo doći u posjetu.
Nagrada Počasno Srce Sarajeva, koja joj je uručena sinoć u punoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo, je predivna, kaže nam i dodaje kako je sretna što je imala priliku posjetiti Sarajevo Film Festival.

"To je predivna nagrada, to je srce, simbol ljubavi i povezanosti. O Sarajevo Film Festivalu sam čula mnogo divnih stvari i izuzetno mi je drago što sam imala priliku doći. Nažalost, nisam imala vremena pogledati neki film iz takmičarskog programa, ali jučer sam pogledala neke dokumentarce oskarovca Pawela Pawlikowskog", rekla je 66-godišnja Huppert za Klix.ba.

Dodala je kako je Sarajevo jedan predivan umjetnički grad priznajući da joj je žao što nije imala vremena obići sve njegove znamenitosti.

"Nažalost, kratko sam tu i nisam stigla vidjeti mnogo stvari, ali to je dodatni razlog da dođem opet. Impresionirana sam utjecajem različitih kultura na razvoj grada", istakla je.

Huppert se od svog prvjenca 1971. godine pojavila u više od 100 filmova, a uloge je, kao i nagrade, davno prestala brojati. Tokom karijere od pet desetljeća sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

"Uloge biram na osnovu reditelja s kojima volim da radim. Prema mom mišljenju, na prvom mjestu je reditelj, tek onda dolazi uloga u priči. Mislim da je nemoguće raditi ako ne vjerujete reditelju filma", rekla je Huppert.

Isabelle Huppert je jedna od najvećih glumica našeg vremena. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama" i "Ceremonija", Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistica". Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona". Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière te prestižnu "Prix Europe pour le Théâtre" u Rimu.

Francuskim ordenom za zasluge (Ordre National du Mérite) nagrađena je 1994. godine, a 1999. godine dobila je titulu Legije časti.