Film/TV
0

Iranski režiser Asghar Farhadi ne prisustvuje dodjeli Oscara zbog Trumpove zabrane

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Organizatori Oscara izrazili su zabrinutost jer iranski režiser Asghar Farhadi neće prisustvovati ovogodišnjoj dodjeli Oscara ubog mjera zabrane ulaska u SAD koje je odredio Donald Trump.

Film "The Salesman" iranskog režisera Asghara Farhadija nominiran je za najbolji film na stranom jeziku. Ferhadi je izdao saopćenje u kojem je istakao kako niko od njegove ekipe neće doći u SAD.

"Trumpova uredba kojom zabranjuje ulazak u SAD građanima sedam muslimanskih zemalja je rasistička. U znak protesta neću prisustvovati dodjeli Oscara", napisala je na Twitteru Taraneh Alidoosti koja tumači glavnu ulogu u filmu.

"Kao neko ko podržava filmadžije i ljudska prava svih ljudi širom svijeta izažavamo zabrinutost jer je Asgharu Farhadiju iz Irana, čiji je film nominiran za najbolji film van engleskog govornog područja, i njegovoj ekipi zabranjen ulazak u SAD zbog njihove vjere ili zemlje porjekla", rekao je glasnogovornik Američke filmske akademije.

Trump je u petak potpisao uredbu kojom zabranjuje ulazak stanovnika iz Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena u SAD. Privremena zabrana ulaska trebalo bi da važi 90 dana, a Trump je u potpunosti na 120 dana obustavio i program prihvata izbjeglica izuzev sirijskih kršćana.

Farhadi je rekao kako neće prisustvovati, ali neće bojkotirati Oscara, jer je svjestan da se članovi Američke filmske akademije bore s fanatizmom i ekstremizmom koji je danas prisutniji nego ikada prije.