Negativne reakcije
23

Intimna scena iz "Oppenheimera" izazvala kontroverze: Direktan napad na vjerska uvjerenja

N. O.
Foto: Twitte
Foto: Twitte
Novi blockbuster film Christophera Nolana "Oppenheimer" izazvao je kontroverze, a neki su pozivali na bojkot i zahtijevali uklanjanje scene seksa u kojoj glavni lik izgovara poznatu rečenicu iz Bhagavad Gite što je razbjesnilo hinduse.

Film donosi priču o atomskoj bombi kroz objektiv njenog tvorca Roberta Oppenheimera, a dotična scena prikazuje glumca Cilliana Murphyja, koji igra glavnu ulogu, zajedno sa Florence Pugh, koja glumi njegovu ljubavnicu Jean Tatlock.

Pugh tokom intimnog odnosa zastaje i uzima primjerak Bhagavad Gite, jednog od najsvetijih hinduističkih spisa, i traži od Murphyja da čita iz nje što on i učini.

Scena je izazvala bijes među nekim desničarskim grupama, a političar iz indijske hindu-nacionalističke Bharatiya Janata Partije (BJP) nazvao je film "uznemirujućim napadom na hinduizam" i optužio ga da je "dio veće zavjere antihinduističkih snaga".

U saopćenju od subote, indijski povjerenik za informisanje, Uday Mahurkar, rekao je da je ova scena "direktan napad na vjerska uvjerenja milijarde tolerantnih hindusa", uporedivši to sa "vođenjem rata protiv hinduističke zajednice".

Dodao je: "Vjerujemo da ako uklonite ovu scenu i učinite što je potrebno da osvojite srca hindusa, to će uvelike pomoći u utvrđivanju vaših uvjerenja kao senzibiliziranog ljudskog bića i darovati vam prijateljstvo milijardi dobrih ljudi".

Također, mnogi su na društvenim mrežama iskazali svoje nezadovoljstvo i bijes zbog nepoštivanja svete knjige.