Pretpremijera
14

Humoristični Crnogorci obećavaju mučnu i komičnu priču u "The Books of Knjige: Slučajevi pravde"

Piše: Dž. Č.
Filmska ekipa "The Books of Knjige: Slučajevi pravde" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Filmska ekipa "The Books of Knjige: Slučajevi pravde" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Filmska ekipa dugometražne crnogorske krimi komedije "The Books of Knjige: Slučajevi pravde", koja će večeras u 20:45 sati biti predpremijerno prikazana u Multiplex Cinema Cityju, stigla je na 23. Sarajevo Film Festival. Reditelj Zoran Marković i glumci očekuju dobre reakcije publike na zabavnu i nepredvidljivu priču koja prati film.

Filmsko ostvarenje reditelja Markovića je prilično krvav i surov film koji je, kako smatra kompletna filmska ekipa, daleko od lake komedije. Marković, zvani Zonjo, još ranije je najavio kako će se potruditi da sa novim filmom dođe na Sarajevo Film Festival. Ne krije zadovoljstvo što je u tome uspio.

"Želja nam je bila krenuti sa serijom, ali, nažalost, nikad od te serije nije bilo ništa. Trebalo nam je vremena da se poslije dignemo iz pepela, skupimo novca i snage te isproduciramo film", rekao je Marković na početku predstavljanja filma.

Zoran Marković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zoran Marković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Crnogorski reditelj je istaknuo kako "The Books of Knjige: Slučajevi pravde" ima posebnu povezanost sa BiH. Pored glumaca iz BiH i crnogorskog humora koji se može povezati sa bosanskohercegovačkim, u filmu dominira muzika autora iz naše zemlje.

"Mi smo sa sarajevskom školom nadrealizma bliski i totalno kompatibilni. Bilo je logično da glumačka ekipa dolazi iz BiH. Zatim se potrefilo da u filmu imamo i muziku autora iz BiH. Na prvom mjestu je tu Dino Šaran iz Letu štuke koji u filmu premijerno predstavlja novu stvar koju je radio s Dubiozom kolektiv, a koja će se pojaviti iduće godine na njihovom povratničkom albumu. Također, u filmu imamo i jednu pjesmu mostarske grupe Zoster. Moramo spomenuti Izudina Bajrovića koji glumi načelnika Baćovića, vrlo značajnu ulogu u filmu, zatim i Nikolu Kolju Pejakovića koji glumi glavnog negativca. Začudit ćete se filmom jer skoro da u filmu ne postoji pozitivan lik", kazao je Marković.

Scenario filma vrti se oko dva nesposobna detektiva koji pokušavaju riješiti slučaj ubistva, ne sluteći da će se uplesti u kriminalnu mrežu koja će ih odvesti u propast.

Goran Vujović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Goran Vujović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Glumac Goran Vujović je naglasio kako ovakav film još niko nije vidio ni snimio. Kako kaže, jako voli Sarajevo i sretan je što će novo crnogorsko remek-djelo biti prikazano na SFF-u.

Producent Aleksandar Radunović Popaj kaže kako je film daleko od onoga što su ljudi navikli očekivati od ove crnogorske humoristične trupe.

"Mnogi koji znaju naš rad su se iznenadili. S posebnim jezikom i dosta brutalnosti, film je zaista težak i mogao bi nekima biti mučan, ali pokušali smo priču iz filma prikazati kroz jednu crnu komediju", dodao je Popaj.

Aleksandar Radunović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Aleksandar Radunović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Poznati bh. glumac, humorista i producent Zenit Đozić također je dio Markovićevog filma. Iako igra sporednu ulogu, kaže kako mu je bila velika čast biti dio ovog projekta.

"Mi se svi u regiji nekako borimo da ova industrija i naš duh opstanu. U ovoj ofanzivi loših elemenata, mi smo bez 'municije' i ičega sa velikim ponosom napravili film. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti nekim većim projektima. Sretan sam što se bavim ovim zanimanjem", naglasio je Đozić.

Zenit Đozić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zenit Đozić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Glavne uloge u filmu tumače Veselin Gajović Gajo, Goran Vujović, Aleksandar Radunović Popaj, Zoran Marković Zonjo, a pored njih tu su i Nikola Kolja Pejaković, Izudin Bajrović, Nebojša Glogovac, Zenit Đozić, Tihana Ćulafić, Sejdo Alijaj, Zoran Kesić i drugi.