Zamrzili glumu
17

Holivudske zvijezde koje su odustale od glume i počele raditi druge poslove

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Daniel Day-Lewis iznenadio je Hollywood ove sedmice kada je najavio da odlazi u penziju i prestaje glumiti. On je jedan od devet velikih zvijezda koje su odlučili napustiti glamur Hollywooda i velike ekrane.
Cameron Diaz (Foto: EPA)
Cameron Diaz (Foto: EPA)

Među njima je i Cameron Diaz koja se povukla nakon filma "Annie" koje je izašao 2014. godine.

"Otišla sam jer više nisam znala ko sam. Teško je suočiti se s tim. Osjetila sam potrebu da ponovo budem potpuna osoba", rekla je na Goop Wellness Summitu. U međuvremenu se udala za pjevača grupe Good Charlotte Benjija Maddena i objavila je dvije knjige.

Sir Sean Connery (Foto: EPA)
Sir Sean Connery (Foto: EPA)

Najseksipilniji čovjek 20. stoljeća koji je glumio Jamesa Bonda Sir Sean Connery odustao je od glume nakon filma "Liga izuzetnih džentlmena" 2003. godine. Nije službeno potvrdio svoje penzionisanje sve do 2006. godine kada je dobio nagradu za životno dostignuće Američkog instituta filma.

Prema riječima njegovog prijatelja, povukao se jer nije htio da ima male uloge kao starac. Od tada uživa igrajući golf i gledajući teniske mečeve.

Rick Moranis
Rick Moranis

Kanađanin Rick Moranis koji se proslavio u filmovima "Ghostbusters", "Spaceballs", "Little shop", "Horros and Honey", te "I Shrunk the Kids" povukao se nakon što mu je supruga preminula od raka 1991. godine, a potpuno otišao 1997. kada je odlučio da se posveti odgoju djece.

"Samohrani sam roditelj i teško mi odgajati djeci dok putujem radeći na filmovima. Otišao sam na malu pauzu koja je postala duga pauza i shvatio sam da mi to ne nedostaje", rekao je.

Shirley Temple (Foto: EPA)
Shirley Temple (Foto: EPA)

Jedna od najpoznatijih dječijih glumica Shirley Temple koja je dobila Oscara 1935. godine za film u kojem je glumila kada je imala sedam godina, odustala je od glume u zlatnim godinama - 22. Bavi se diplomatijom i politikom, a bila je i ambasadorica SAD-a u nekadašnjoj Čehoslovačkoj. Radila je u UN-u dok nije preminula u 2014. godini.

Jack Gleeson
Jack Gleeson

Kralj Joffrey u "Igri prijestolja" Jack Gleeson glumio je najvažniju ulogu tri godine, ali nakon što je njegov lik umro u trećoj sezoni odlučio je da ubije i svoju glumačku karijeru.

"Glumim od osme godine. Prestao sam uživati u tome i uvijek sam to radio zbog reakcije svojih prijatelja ili iz zabave. Nije da mrzim glumu, ali ne želim se više njome baviti", rekao je.

Završio je studij teologije i filozofije u Dublinu.

Amanda Bynes (Foto: EPA)
Amanda Bynes (Foto: EPA)

Amanda Bynes je bila najpopularnija tinejdžerska glumica koja je imala svoj "The Amanda Show" naNickelodeonu. Glumila je u nekoliko filmova, a posljednju ulogu imala je 2010. godine.

"Ako nešto ne volite više, prestanite to raditi. Ja više ne volim glumu, zato više ne radim", tvitala je.

Greta Garbo (Foto: AFP)
Greta Garbo (Foto: AFP)

Greta Garbo bila je jedna od najenigmatičnijih zvijezda 1930-ih godina. Očajno je željela imati svoju privatnost. Nikada nije davala intervjue, autograme niti je prisustvovala premijerama. Povukla se u 36. godini kazavši kako je umorna od Hollywooda i da želi živjeti drugačijim životom.

Gene Hackman (Foto: AFP)
Gene Hackman (Foto: AFP)

Gene Hackman je nakon pet decenija karijere i osvojenog Oscara odlučio da je vrijeme za odmor. Rekao je da mu gluma nedostaje, ali da ne želi to raditi više.

"Taj posao je veoma stresan. Kompromisi koje trebate napraviti su dio zvijeri i došao sam do tačke gdje sam osjetio da to više ne želim raditi", kazao je. Napisao je tri novele.

Doris Day
Doris Day

Najveća zvijezda 1960-ih godina Doris Day koja je pjevala i glumila u filmovima kao što su "Calamity Jane", "Pillow Talk" i "Move Over, Darling", snimila je posljednji film 1968. godine. Penzionisanje je najavila 1975. godine. Život je posvetila promovisanju prava životinja i osnovala je Fondaciju za životinje Doris Day 1978. godine.