Istinita priča, istinite emocije
0

Historijska romantična drama Türkan uskoro na TV1

Klix.ba
Türkan, serija koja 23. aprila u prime time terminu od 20 i 5 starta na TV1 Mreži, je istinita priča o turskoj heroini 20. stoljeća, prof. dr. Türkan Saylan, dobitnici Gandijeve nagrade, koju zbog humanosti i društvenog angažmana krasi epitet Majke Tereze savremene Turske. Serija je ekranizirana priča romana "Jedna i jedina", najpoznatije savremene turske književnice Ajše Kulin, posvećenog životu i djelu Türkan Saylan.

Türkan je lijepa žena, brižna majka, supruga, liječnica, idealista. Iskusila je mnoga razočarenja, ali se nikada nije predala i prestala vjerovati u svoje ideale.

Priča počinje '60-ih godina 20. stoljeća, dok je Türkan Saylan još bila studentica Medicinskog fakulteta. Tada je dobila životnu prilku da ispuni svoje snove. Pratimo studentske dane, prva velika prijateljstva, strasne ljubavne intrige i zanimljiv porodični život te njenu borbu sa leprom i brigu o oboljelim. Serija govori o ljubavi, humanosti, hrabrosti i odlučnosti ove žene, koja je mnogo doprinijela turskom društvu, u vremenu kada su žene trebale da se izbore za svoj bolji status u toj zemlji. Pored životne priče Turkan Saylan, serija se osvrće i na historijske događaje iz bliske prošlosti.

Ova historijska romantična drama, sjajno ostvarenje najveće turske produkcije, Dogan TV-a, iz 2010. godine, veliki uspjeh je zabilježila na turskom Kanalu D. Nesvakidašnja, istinita priča o životu Türkan Saylan punom iskušenja, njenoj humanosti, dobroti, ali i uzbudljivom ljubavnom i porodičnom životu, ponudit će gledateljima istinite emocije koje ova turska heroina pobuđuje u svima koji upoznaju njen lik i djelo. U seriji ta uloga je povjerena mladoj turskoj glumici Pınar Öğün.