Film/TV
9

Gus Van Sant posjetio Sarajevo Film Academy

Klix.ba
Sarajevo Film Academy (SFA), koja je u sastavu Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), tokom protekle sedmice je ugostila jednog od naijstaknutijih svjetskih filmskih reditelja današnjice, Gusa Van Santa.
Gus van Sant i Emina Ganić
Gus van Sant i Emina Ganić
Kao gostujući predavač, Gus Van Sant je održao jednosedmičnu radionicu sa studentima film.factory programa Sarajevo Film Academy. Eminentnom reditelju ovo nije prva posjeta Sarajevu i Akademiji, budući da je kao gost i predavač dolazio i ranije.

U svrhu edukacije svojih studenata koji dolaze iz svih krajeva svijeta, film.factory program je u dvije godine svog postojanja poželio dobrodošlicu i uspješno realizovao predavanja više od 40 istaknutih imena iz internacionalne filmske zajednice koji dolaze iz više od 15 zemalja svijeta.

Samo neki od njih su Carlos Reygadas, Tilda Swinton, Jonathan Rosenbaum, Fred Kelemen, Thierry Garrel, Ulrich Gregor, Jean-Michel Frodon, Fridrik Thor Fridriksson, Cristian Mungiu, Pedro Costa, Jytta Jensen, Shozo Ichiyama, Philippe Grandrieux, Lech Kowalski i mnogi drugi.

Ova zaista impresivna lista će u bliskoj budućnosti biti dopunjena imenima još nekoliko vodećih svjetskih filmskih profesionalaca, od kojih svakako treba pomenuti poznatu francusku glumicu Juliette Binoche.