Protiv predsjednika Beusa
0

Grupa nezavisnih producenata od Vlade FBiH traži smjenu UO Fondacije za kinematografiju

L. R.
Ademir Kenović/ Damir Ibrahimović (Foto:Klix.ba/Instagram)
Ademir Kenović/ Damir Ibrahimović (Foto:Klix.ba/Instagram)
Grupa nezavisnih bh. producenata u ponedjeljak je uputila zahtjev Vladi Federacije BiH za smjenu predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, Antonia Beusa i članova UO.
Nakon što je UO Fondacije za kinematografiju donio odluku o podnošenju krivične prijave protiv reditelja Nedima Karalića zbog lažnog predstavljanja i podnošenja prijave protiv same fondacije, ubrzo je uslijedio demant Udruženja rediteljica i reditelja BiH te zahtjev upućen Vladi FBiH da razriješi saziv Fondacije za kinematografiju.

Sada se oglasila i grupa bh. producenata koji su također uputili zahtjev Vlaldi FBiH, koji traže smjenu predsjednika UO Fondacije Antonia Beusa, kao i članova UO.

Saopštenje nezavisnih producenata prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

U ponedjeljak 18. septembra se zahtjevom za smjenu predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, Antonia Beusa i članova UO - Premijeru Vlade Federacije BIH, gosp. Nerminu Nikšiću, Ministrici kulture i sporta FBIH gđi. Sanji Vlaisavljević i članovima Vlade, obratila se grupa nezavisnih producenata čiji filmovi su u posljednjih 30 godina bosanskohercegovačku kinematografiju stavili u vrh evropskog i svjetskog filma, a samu kinematografiju po ostvarenim rezultatima učinili najuspješnijom ili jednom od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini.

U pismu između ostalog stoji:

Rad Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju je pun neregularnosti i u suprotnosti je sa Odlukom o osnivanju, Statutom i odlukama Vlade Federacije BiH, odnosno, ne djeluje u skladu sa ciljevima fondacije.

Ovaj UO Fondacije za kinematografiju na čelu sa Antoniom Beusom, od dolaska na poziciju svojim netransparentnim djelovanjem korumpira tada postojeći sistem te mijenja i interpretira pravila, dodjeljuje sredstva mimo važećih kriterija, potpuno u suprotnosti sa svim uobičajenim i pozitivnim propisima i praksama u Evropi te ne radi ništa na tome da se pozicija kinematografije ojača I da se rezultati koji su prethodnom periodu ostvareni iskoriste za dalji razvoj ove privredne grane.

Podržavamo Odluku Vlade i Ministrice kulture i sporta FBIH o tome da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju ponište i zahtijevamo da se u narednom, što je moguće kraćem roku, izabere potpuno novi UO Fondacije za kinematografiju sastavljen od stručnih kadrova, koji će svojim radom doprinijeti daljem unapređenju ove izuzetno uspješne privredne grane.

Neki od potpisnika pisma su i

Ademir Kenović, producent, Refresh ("Savršeni krug", "Gori Vatra", "Ljeto u Zlatnoj Dolini", "Kod Amide Idriza" itd)

Amra Bakšić Čamo, producentica, SCCA/pro.ba ("Cirkus Kolumbia", "Smrt u Sarajevu", "Epizoda u životu berača željeza", "Ekskurzija", itd)

Adis Đapo, producent SCCA/pro.ba ("Balada", "Deset u pola", "Pun mjesec", "Ekskurzija", itd)

Alem Babić, producent, Dokument ("Sin", "Naša svakodnevna priča", "Sam samcat", "Neke druge priče", itd)

Damir Ibrahimović, producent, Deblokada, ("Grbavica", "Na putu", "Muškarci ne plaču", "Quo Vadis, Aida?", itd)."