Perspektivni Crnogorac
765

Glumac Lazar Dragojević: Sarajevo nije moj prvi, ali je pravi izbor

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Mladi crnogorski glumac Lazar Dragojević četvrta je godina Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a već ima pet snimljenih filmova. Publika 25. Sarajevo Film Festivala imala je priliku upoznati ga kroz uloge u filmovima "Sin" i "Take Me Somewhere Nice" koji su prikazani u sklopu Takmičarskog programa.

Zahvalan na prilikama koje su mu ukazane i svjestan njihove važnosti, ovaj mladi Podgoričanin dao je svoj maksimum i javnosti predstavio svoj glumački talent koji je neosporan. Film "Take Me Somewhere Nice", koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji igrani film 25. Sarajevo Film Festivala, njegov je prvi veliki projekt koji je, priča nam, snimao na kraju druge godine studija.

"Nagradu zaista nisam očekivao i kada sam čuo da je 'Take Me Somewhere Nice' pobjednički film ruke su počele da mi se tresu, prolazila me pozitivna jeza i dugo nakon toga nisam mogao skinuti osmijeh s lica. Srce Sarajeva za moj prvi veliki film u gradu u kojem živim i studiram predstavlja mi najveću čast i privilegiju. Akademija mi je dozvolila da nakon prve godine snimim film i na tome sam im zahvalan. Mogu reći da sam veoma uzbuđen jer je konačno prikazan u gradu u kojem studiram. Vjerujem da sam opravdao očekivanja i svoju porodicu, prijatelje i kolege učinio ponosnim", rekao je Dragojević u razgovoru za Klix.ba.

Priča ovog filma prati mladu Almu koja odlučuje napustiti dom i majku u Holandiji kako bi se vratila u Bosnu u potrazi za ocem kojeg nikada nije upoznala. Po dolasku u Sarajevo počinje njena neočekivana avantura s rođakom Emirom i njegovim najboljim prijateljem Denisom, s kojim se upušta i u emotivnu vezu. Kako se radnja raspliće, tako sve više na površinu izlazi bijes svakog od karaktera uslovljen vlastitim frustracijama.

"Ovaj film je nešto sasvim neobično i drugačije. Definitivno nije nešto što smo se navikli da gledamo jer poruke koje on nosi nalaze se i između redova. Za sada su ga gledaoci dobro prihvatili i često nam se javljaju na društvenim mrežama da podijele svoje utiske nakon gledanja filma. Također, mogu reći da mi je ovaj film otvorio neke nove puteve, dobijam ponude za saradnje i van Balkana i kao student sam itekako zadovoljan uspjehom koji nosi", otkrio je.

Nakon snimanja filma "Take Me Somewhere Nice" Dragojević je ostvario epizodnu ulogu u filmu "Sympathy for the devil", glavnu ulogu u grčkom kratkometražnom filmu "Route 3" koji će narednog mjeseca premijerno biti prikazan u Torontu, ulogu problematičnog klinca koji jedne večeri završava u pritvoru zbog tinejdžerskog hira, krađe automobila, u filmu "Pun mjesec" Nermina Hamzagića te ulogu u filmu "Sin" bh. rediteljice Ines Tanović, koji je otvorio 25. SFF.

"Imam sreću što teoriju koju dobijam na Akademiji scenskih umjetnosti primjenjujem u praksi kroz projekte. Kroz sve ove uloge sam sebi potvrdio da je gluma moj pravi životni poziv", naglasio je.

Ljubav prema glumi, priča nam, gaji još od djetinjstva.

"Moji roditelji su glumci i u pozorištu sam maltene odrastao. Divio sam se pogledu sa scene i znao sam da ću jednog dana i sam postati glumac. U osnovnoj školi sam svake godine išao na općinsko takmičenje recitatora i osvajao brojne nagrade. Nekoliko godina sam snimao obrazovne emisije na Televiziji Crne Gore i radio nekoliko amaterskih predstava u rodnom gradu. Kako sam rastao, želja za glumom je bila sve jača, a danas je to najveća strast koju imam. U Sarajevo sam došao da se obrazujem i postanem glumac. Splet životnih okolnosti je bio takav da Sarajevo nije bio moj prvi, ali je definitivno pravi izbor", ispričao je.

Pored ljubavi prema glumi, Dragojević svira pet instrumenata - trombon, klavir, gitaru, perkusije i ukulele.

"Osim muzike, hobi mi je vožnja longborda, kampovanje na čarobnoj Adi Bojani, ronjenje i mnogo toga drugog", otkrio je.

Na kraju razgovora otkrio nam je da ga u narednom periodu čekaju novi projekti, ali i istakao da mu je prioritet završavanje Akademije scenskih umjetnosti.

"Od oktobra sam četvrta godina i počinje spremanje diplomske predstave. Dobio sam dobru ulogu u novom filmu koji režira Srđan Vuletić i snimanje počinje krajem marta sljedeće godine. Kroz život spremno koračam, uvijek podignute glave, spreman da saslušam i da čujem, a i lajt motiv mi je uvijek tu, to je moj osmijeh", poručio je Dragojević.