Na meti osuda
226

Gledaoci zgroženi Netflixovim filmom "Cuties" koji provokativno prikazuje 11-godišnjakinje

Dž. L.
Netflix se našao na meti brojnih kritika i osuda zbog novog filma "Cuties" u kojem prikazuje maloljetnice u provokativnom izdanju.

Mnogi kritičari su prokomentarisali kako je riječ o filmu koji je "mamac za pedofile". Film donosi priču o 11-godišnjakinjama koje imaju plesni san, ali kroz cijeli film prožimaju se prilično degutantni kadrovi.

"Jedva prođe deset minuta filma, a da gledaoci ne svjedoče prizorima 11-godišnjih djevojčica u uskoj odjeći, pa čak i samo u donjem rublju, snimcima u kojima se zumiraju njihove zadnjice i prepone dok twerkaju, trljaju se ili valjaju po podu. Samo opisivanje onoga što sam vidjela u filmu čini da se osjećam perverznom i odvratnom. Nikad ranije nisam pogledala ovoliko neodgovoran film. Dozvolite mi da vas podsjetim kako je ovo film o 11-godišnjim djevojčicama. Jednostavno je pogrešno", opisala je američka spisateljica i novinarka Sophia Narwitz svoje iskustvo gledanja filma.

[TWITTER]1304339473975701504[/TWITTER]

Korisnici društvenih mreža pozvali su na hitno blokiranje Netflixa kazavši da se ne smije dozvoliti normalizacija pedofilije.

Film je režirala francusko-senegalska rediteljica Maimouna Doucoure, a emitiranje filma je počelo 9. septembra. Samo dan kasnije Twitter je preplavilo više od 200.000 tweetova s oznakom #CancelNetflix.

Prvi val kritika vezan za "Cuties" uslijedio je još u augustu kada je publika natjerala Netflix da povuče provokativne fotografije koje su se koristile za promociju filma. U to vrijeme Netflix se izvinio što je koristio neprikladne slike u svom promotivnom materijalu.