OVO ĆE BOLJETI
69

Ginekolog je i može pogledati: Jeste li gledali krvavu seriju snimljenu u porodilištu?

Piše: Ines Mrenica
Subverzivna BBC-jeva mini serija "This Is Going To Hurt" vodi vas na mjesta gdje neki nikada nisu bili. Ne gledajte ako ste u drugom stanju ili ukoliko planirate rađati. Ako ste s tim završili, prisjetitie se kroz što ste prošli ili ste mogli proći.

Teško da postoji mjesto koje više dehumanizira žene od onog mjesta gdje one dolaze do ispunjenja svoje biološke uloge majke - porodilišta. Nema ništa romantično u višesatnim trudovima, klistiranju i šivanju međice do anusa, a pogotovo ne u intenzivnom plaču novorođenčadi. Ko vam kaže da ima - laže.

Sada imamo i seriju “This Is Going To Hurt”, koja iskreno progovara o traumama koje zajedno prolaze buduće majke i specijalizanti na državnim klinikama. Napisao ju je bivši britanski ginekolog i akušer Adam Kay, koji je svoja iskustva iz londonskog porodilišta prvobitno zabilježio u istoimenom bestseleru. Njegov humor je brutalan i ne štedi nikoga.

Priča bez zadrške demistificira svijet bijelih mantila. U Velikoj Britaniji, negdje tamo 2007. godine, državna porodilišta imaju male budžete, nikakava sredstva za rad, a osoblje je prenapregnuto viškom radnih sati. Adam je specijalizant koji nema privatni život, jer nema vremena ni za pošten san pa nerijetko zaspi u svom poluraspadnutom Renaultu 5. Njegov šef, konsultant, vozi Aston Martin, ali do tog statusa dug je put i nebrojeno mnogo dječijih glavica (ili ručica) koje će vire iz međunožja.

Insert iz serije This Is Going To Hurt
Insert iz serije This Is Going To Hurt

Makaze u trbuhu i ostali horori

Adam Kay (Ben Whishaw) vodi neku vrstu dnevnika koji bilježi vozeći se na rolerkosteru dnevne doktorske rutine u porodilištu. Kroz nepregledne, duge hodnike ispunjene krvlju i vriskovima trudnica vodi ga biper, koji ne prestaje bibikati. Trudnoće su uredne ili patološke. Hijerarhija bolnice je nemilosrdna, svako radi ono što mu se kaže, a ako zabrlja - uglavnom je sam kriv. Adam je homoseksualac i kada nije na poslu, vrijeme pokušava provoditi sa svojim dečkom Harryjem (Rory Fleck Byrne). Međutim, slobodnog vremena skoro da i nema. Njegov život ispunjen je smjenama od 14 sati i trudnicama koje se redaju kao na pokretnoj traci.

Prijelomni trenutak događa se kada Adam pacijenticu s dijagnozom placente previe (izuzetno opasnog stanja u kojem rotkinja može iskrvariti na smrt) pošalje kući, nakon čega se ona nađe na njegovom operacijskom stolu, gdje će je morati carskim rezom poroditi u 25. sedmici trudnoće. Adamu na klinici asistira mlađa specijalizantica pakistanskog porijekla Shruti (Ambika Mod), koja se također loše nosi sa stresom, odgovornošću, strahovima i nadolazećem ispitu is ginekologije i akušerstva.

Ben Whishaw i Ambika Mod u seriji Ovo će boljeti
Ben Whishaw i Ambika Mod u seriji Ovo će boljeti

Serija "This Is Going To Hurt" neće vas poštedjeti surovih, krvavih prizora pa ćete zaista imati osjećaj kao da se nalazite u operacionoj sali. Vidjet ćete kompletnu proceduru carskog reza, postupak hvatanja fetusa za glavu i vađenja iz majčine utrobe, kao i rezanje pupčane vrpce. U jednoj sceni pacijentica izražava želju da se porodi u vodi, nakon čega jede vlastitu posteljicu!

Situacija iz stvarnog života i previd dijagnoze placente previa dovela je do smrti majke i bebe, zbog čega je Adam Kay odustao od profesionalne karijere i posvetio se pisanju. U knjizi je progovorio o lošem zdravstvenom sistemu u Velikoj Britaniji, privatnim klinikama (čiji komplicirani slučajevi na koncu završavaju u javnim), kao i razlozima visoke stope samoubistva među doktorskom populacijom. Serija progovara i o rasizmu, ali ne po bljutavoj woke matrici.

"This Is Going To Hurt" na IMDB-ju ima visoku ocjenu 8.7 i ona reprezentativno dočarava ono što će vas pratiti nakon gledanja. Ne samo da ćete preispitati vaš odnos prema rađanju, nego ćete i dobro promisliti o poslu koji trenutno radite, a koji ne mora imati nikakve veze s medicinom. Zasićenje, rizik na poslu i nemogućnost nošenja s pritiskom neke su od stvari koje su ponukale Adama da odustane od posla za koji se mukotrpno školovao.

Posebno duhovite scene su one u kojima Adam razbija 4. zid, direktno se obraćajući gledatelju s ironičnim komentarom na situaciju u kojoj se nalazi. Ukoliko ne podnosite krvave prizore, ovu vrstu uvoda u anatomiju nemojte gledati. Serija bi zaista mogla biti pogubna za psihu trudnica.