Cannes Film Festival
29

Francuskom glumcu Alainu Delonu uručena Zlatna palma za životno djelo uprkos kritikama

Klix.ba
Francuski glumac Alain Delon dobio je Zlatnu palmu za životno djelo na Cannes Film Festivalu uprkos peticiji i protestima feminističkih udruženja.

Legendarni glumac Alain Delon konačno je dobio nagradu za koju je bio nominovan sedam puta. Nagradu je dobio za karijeru dugu šest decenija, a uručila mu je njegova 28-godišnja kćerka Anouchka.

"Ponosan sam na svoju karijeru. Ova nagrada koja mi je uručena za žvotno djelo čini me sretnim, zadovoljnim i ispunjenim", rekao je Delon.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nagradu je dobio uprkos peticiji koju je pokrenulo udruženje "Žene i Hollywood" i protestima feministkinja koje, pozivajući se na njegove izjave koji je ranije davao u različitim prilikama, tvrde da je "rasista, homofob i ženomrzac".

"Ne protivim se homoseksualnom braku, ne zanima me, neka ljudi rade šta žele. Ali protivim se usvajanju djece u takvom braku. Rekao sam da sam ošamario ženu? Da, jesam. Ali nisam rekao da sam primio više šamara nego što sam ih dao. U svom životu nikada nisam zlostavljao ženu", rekao je Delon.

Peticijom koju je potpisalo više od 25.000 osoba feministkinje su od organizatora festivala tražile da Delonu ne dodjeljuju nagradu. Umjetnički direktor Cannes Film Festivala Thierry Fremaux rekao je da se Delon dvoumio da li da uopće prihvati nagradu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Ipak govorimo o živoj legendi i filmskoj ikoni koja je glumila u mnogim remek-djelima", rekao je Fremaux.

Delon je ranije rekao da ne razumije peticiju niti razumije šta autorica peticije želi postići.

Tokom šezdesetogodišnje karijere Delon je glumio u više od stotinu filmova, među kojima su "Gepard" Luchina Viscontia, "Le Samouraï" Jean-Pierrea Melvilllea i "The Eclipse" Michelangela Antonionia. Popularnost mu je posljednjih godina opala, no većina Francuza smatra ga jednim od najvećih francuskih glumaca svih vremena.