Odluka upravnog odbora
22

Fondacija za kinematografiju tuži reditelja Nedima Karalića, tvrde da ih je lažno prijavio

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na sjednici UO Fondacije za kinematografiju, koja je održana jučer u Sarajevu, kao jedan od zaključaka donesena je i odluka o podnošenju krivične prijave protiv reditelja Nedima Karalića zbog lažnog predstavljanja i podnešenja prijave protiv same Fondacije.

Tvrde da je predstavljajući se kao ovlašteno lice Udruženja rediteljica i reditelja u BiH, sačinio i potpisao prijavu, lažnog sadržaja, protiv Fondacije za kinematografiju i Antonia Beusa Vladi Federacije BiH.

Podsjetimo, Karalić je obnašao funkciju generalnog sekretara Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

U svom saopštenju Fondacija za kinematografiju navodi: "Naime, Nedim Karalić je, predstavljajući se kao ovlašteno lice Udruženja rediteljica i reditelja u BiH, sačinio i potpisao prijavu, lažnog sadržaja, protiv Fondacije za kinematografiju i Antonia Beusa, predsjednika Upravnog Odbora zbog navodnog sukoba interesa, znajući da još od marta mjeseca 2022. godine uopće nije ovlašteni potpisnik Udruženja rediteljica i reditelja u BiH".

"Na ovaj način doveo je u zabludu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je temeljem njegove prijave poništila već okončane i realizirane projekte po provedenim javnim natječajima korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju, sa pozicija sufinansiranja komplementarnih djelatnosti za 2023 godinu, kao i za korisnike sredstava Fondacije za kinematografiju Sarajevo sa pozicije, sufinanciranja filmske proizvodnje u 2023 godini. Ovo je dokazano izvatkom iz Ministarstva Pravde BiH koji je dostavljen Vladi FBiH, Federalnom ministarstvu kulture i sporta FBiH i Fondaciji za kinematografiju", tvrde u nastavku.

Potom ističu kako je "lažnim predstavljanjem, zloupotrebom pečata i ovlasti i ostalim postupcima koji će biti kao sastavni dio kaznene prijave u istoj biti detaljnije opisani, dotični prouzročio veliku štetu s ogromnim posljedicama u budućnosti, kako Vladi Federacije BiH, Fondaciji za kinematografiju Sarajevo, tako i svim aplikantima koji su na navedenim konkursima već dobili sredstva za realizaciju svojih projekata".

"Shodno pravilniku i poslovniku Fondacije za Kinematografiju Sarajevo, ista će angažirati advokata za podnošenje prijave protiv navedenog Nedima Karalića, samozvanog tajnika Udruženja rediteljica i reditelja u BiH", zaključuju u saopštenju.