Novi Sad
0

Filmu "Ostavljeni" specijalna nagrada za hrabrost

Sarajevo-x.com
Na ovogodišnjem Internacionalnom filmskom festivalu "CinemaCity" u Novom Sadu u selekciji "Balkan Box" prikazan je film Adisa Bakrača “Ostavljeni” rađen u HEFT produkciji.

"Balkan Box" predstavlja presjek najnovije filmske produkcije iz regiona. Selekcija Balkan Box je prilika da publika u Novom Sadu vidi neke od najznačajnijih novih filmskih ostvarenja iz Hrvatske, Slovenije, Albanije, BiH, Bugarske, Turske...

Iako "Balkan Box" selekcija ne spada u jednu od tri takmičarske selekcije, srbijanski ogranak "Fipresci" je dao specijalnu nagradu filmu "Ostavljeni", kako obrazlažu, za "hrabrost i inovativan, te intimistički pristup bolnoj i prećutkivanoj temi silovanja u poslednjem balkanskom ratu, i njegovim traumatičnim posledicama petnaestak godina kasnije".

Na festivalu film "Ostavljeni" su predstavljali reditelj Adis Bakrač i producent filma Almir Sahinović.

Film "Ostavljeni" je do sada, nakon svjetske premijere filma na jednom od najprestižnijih festivala "Karlovy Vary", učestvovao na festivalima širom svijeta, Haifa-Izrael, Amiens-Francuska, Ljubljana-Slovenia, Santa Barbara-US, See a Paris-Francuska, Pula-Hrvatska itd.

Također, film "Ostavljeni" je osvojio nekoliko veoma važnih nagrada kao što su, Zlatna Arena u Puli, Fedeora u Puli, nagrada za najbolju režiju na festivalu "See a Paris", glavna nagrada za najbolji film u selekciji “Primeiras Obras/First Works” na 27. Festroia Film Festivalu.