Film/TV
88

Filmovi koje trebate pogledati ove zime

Klix.ba
Dolazak hladnih dana vrijeme je kada više gledamo televiziju i češće odlazimo u kino, a dok se ljubitelji dobrih filmskih uloga pripremaju za dodjelu nagrada Oscar, Business Insider donosi listu filmova koje ne biste trebali propustiti ove zime.

Whiplash

Objavljen je 10. oktobra i jedan je najprihvaćenijih filmova među kritičarima. Na IMBd-u ima visoku ocjenu 8,8, a govori o mladom muzičaru, čiji lik tumači Miles Teller. Njegovog učitelja je utjelovio J.K. Simmons koji čini sve da on postane vrhunski jazz bubnjar. Simmonsovu ulogu mnogi su nazvali "ulogom karijere", dok je za Tellera ova uloga pravo osvježenje, s obzirom da je prethodno oduševio u romantičnoj komediji "The Spectacular Now".

Interstellar

Posljednji film Christophera Nolana se u kinima pojavio 7. novembra, a smatra se jednim od najmudrijih i najambicioznijih uradaka u ovoj godini. Matthew McConaughey gledaoce vodi kroz crvotočine i crne rupe, a mnogi dugo ostanu zamišljeni nakon kraja filma.

The Theory of Everything

Inspirativni film o životu svjetski poznatog fizičara Stephena Hawkinga, kojeg glumi Eddie Redmayne, izašao je 7. novembra. Bez sumnje će vas ostaviti sa brojnim pitanjima o Hawkingovom životu, a u nekim trenucima i rasplakati. Felicity Jones je također obavila sjajan posao glumeći Hawkingovu suprugu Jane.

Foxcatcher

Svaki film režisera Bennetta Millera imao je višestruke nominacije za Oscara, a Foxcatcher će zasigurno nastaviti taj impresivni niz. Baziran na životu Marka Schultza, kojeg glumi Channing Tatum, film govori o sportisti koji se udružuje sa ekscentričnim milionerom Johnom du Pontom (Steve Carell) kako bi trenirao za Olimpijske igre u Seulu 1988. godine. Film je debitovao u Cannesu prošlog maja i dobio mnoge pohvale.

The Hunger Games: Mockingjay — Part 1

Jennifer Lawrence ponovo očarava u ulozi vatrene djevojke u najmračnijem izdanju "Hunger Gamesa" (Igri gladi) dosad. Donald Sutherland je ponovo tu kao Katnissin hladni i proračunati neprijatelj, dok Philip Seymour Hoffman zasljepljuje u jednom od svojih posljednjih nastupa na velikom ekranu. "Mockingjay" drži titulu hita s najboljom posjećenošću u toku prvog vikenda prikazivanja.

The Imitation Game

Benedict Cumberbatch tumači lik Alana Turinga, engleskog matematičara odgovornog za dešifrovanje koda Enigma u toku Drugog svjetskog rata. Keira Knightley također glumi u ovom filmu koji je dobio sjajne kritike i očekuje se da će biti u kombinaciji za Oscara.

Exodus: Gods and Kings

Iako je ovaj biblijski ep Ridleya Scotta naišao na pomiješane komentare u javnosti, fanovi serije "Breaking Bad" obradovat će se povratku Aarona Paula, koji igra glavni lik.

Inherent Vice

Psihodelični film Paula Thomasa Andersona u kina širom svijeta stići će 9. januara. Ovo je zabavna krimi komedija koja prati priču Larryja Doca Sportella, kojeg glumi Joaquin Phoenix. Larry je hipijevski privatni istražilac koji se bavi nestankom dečka njegove bivše djevojke. Phoenix je u filmu udružio snage sa Reese Witherspoon, a tu su i Josh Brolin i Benicio del Toro.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Krajem decembra u kina dolazi novi film Petera Jacksona, treći u trilogiji baziranoj na dječijoj knjizi "Hobbit". Ako ste propustili prethodna dva nastavka, u ovom ćete vidjeti svu akciju na jednom mjestu, pa i 45-minutnu borbu.

Into the Woods

Brodvejski komad nagrađen Tonyjem također stiže krajem godine, a u njemu ćemo gledati priču o paru koji zbog vještičje kletve ne može imati djecu. Disneyev mjuzikl predstavit će Rob Marshall i Stephen Soundheim, a u njemu glume Emily Blunt, Anna Kendrick, Johnny Depp i oskarovka Meryl Streep.

Unbroken

Drugi režiserski film Angeline Jolie već se smatra jednim od favorita za Oscara. Fokusiran je na istinitu životnu priču olimpijca Louisa Zamperinija koji je preživio pad aviona i više od mjesec živio na splavu prije nego što su ga zarobili u japanskom zatvoru.

Selma

Ovo je film o Martinu Lutheru Kingu Jr.-u i njegovom maršu od Selme do Montgomeryja 1965. godine, a nazvan je filmom godine.

A Most Violent Year

Imigranti Abel Morales (Oscar Isaac) i njegova supruga Anna (Jessica Chastain) 1981. godine u New York Cityju pokušavaju proširiti svoju naftnu kompaniju. U godini najvećeg nasilja u tom gradu Moralesi su pokušali ostvariti "američki san".

Big Hero 6

Bijeli simpatični robot Baymax donosi puno smiješnih, ali i dirljivih trenutaka u animiranom filmu čija je radnja smještena u fikcijski hibrid nastao miješanjem San Francisca i Tokija. S robotom se pojavljuje mladi zaljubljenik u robotiku Hiro Hamada i grupa njegovih prijatelja koji se pokušavaju suprotstaviti misterioznom vilenjaku.