|

Filmovi iz republika bivše Jugoslavije na festivalu u Njemačkoj

Filmovi iz republika bivše Jugoslavije na festivalu u Njemačkoj
0
F
FENA
7.11.2007. u 12:26
0
komentara
0

dijeljenja
Filmovi iz republika bivše Jugoslavije na festivalu u Njemačkoj
Festival istočnoevropskog filma u Kotbusu (Njemačka) predstavit će do 10. novembra niz filmova s prostora bivše Jugoslavije, uključujući poseban fokus program “After YU”.
U takmičarskom programu igranog filma je deset ostvarenja iz osam zemalja istočne Evrope, uključujuci “Hamlet” Aleksandra Rajkovića iz Srbije, “Istragu” bugarske rediteljice Iglike Trifonove, “Pravila laži” Roberta Sedlačeka iz Česke i nagrađivani film “Izgnanstvo” ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva i pobjednički film ove godine u Puli “Živi i mrtvi” Kristijana Milića iz Hrvatske.

Među filmovima u programu “After YU” je “Karaula” Rajka Grlića, prva koprodukcija nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije u kojoj su učestvovale sve bivše republike, zatim dokumentarni film “Zabranjeni bez zabrane” Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića, “Hadersfild” Ivana Živkovića i “Kenedi se ženi” Želimira Žilnika iz Srbije, “Srećno dete” Igora Mirkovića o novom valu 80-ih i “Dobro jutro” Ante Babaje iz Hrvatske, “Dani i sati” Pjera Žalice iz BiH, “Estrelita” Metoda Peveca i “Na sunčanoj strani” Mihe Hočevara iz Slovenije, “Kako sam ubio sveca” Teone Mitevske iz Makedonije…

Lajtmotiv ovogodišnjeg fokus programa Kotbusa su masovna preseljenja različitih etničkih grupa kao posljedica rata i kriza te recesija ekonomije. Taj program pokazuje ujedno i najnovije trendove u filmskoj umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije i susjednih zemalja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.