Film/TV
221

Film "Znam šta je ofsajd": Priča o građanskoj hrabrosti, ljudskosti, sportu i pravim momcima

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu prikazan dokumentarni film "Znam šta je ofsajd", autorski projekat Arijane Saračević Helać i Darka Šepera, posvećen građanskoj hrabrosti pojedinaca i pozitivnim pričama iz proteklog rata na području bivše Jugoslavije.

Prema riječima autorice filma Arijane Saračević Helać, film donosi priču o građanskoj hrabrosti i ljudima koji su se uzdigli iznad svake vrste nasilja i zločina, a njegova se važnost ogleda u tome, kako autorica navodi, što nijedna činjenica nije fabrikovana i što donosi istinu koju nisu pokušali ublažiti.

"Govorimo onako kako jeste, čime smo željeli ljudima poslati poruku kako ne serviramo ni loše, niti zle, nego prave momke. A sport je pravi način da pomiri ljude i da shvate da je najbitnija ljudskost", kazala je za Klix.ba Arijana Saračević Helać.

Film donosi priču i o Goranu Čengiću, rukometnom reprezentativcu i igraču sarajevske Bosne i Crvene zvezde, a koji je stradao u sarajevskom naselju Grbavica kad je pokušao spasiti komšiju doktora Husniju Ćerimagića.

"Goran je pokazao svoju građansku hrabrost suprotstavljajući se ratnom ludilu", navela je autorica filma.

Pojasnila je kako je film rađen uz minimalan broj dana snimanja i vrlo kratku pripremu. Tekstovi na osnovu kojih je film nastao objavljeni su u dosta nezavisnih medija, a film je istovremeno sniman u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

"Dok smo mi snimali u Sarajevu, srbijanski dio ekipe je pratio Beograđane u vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu kako navijaju za našu reprezentaciju. To je ta poruka - sport je čudo", kazala je Saračević Helać.

Prije samog prikazivanja filma Helać je kazala kako prvi put u životu zaista ima tremu, no kako je sretna jer su uz nju brojne kolege i prijatelji koji joj pružaju podršku.

"Moji heroji su živi i bit će večeras na promociji", kazala je Saračević Helać za Klix.ba.