Film/TV
80

Film "Testament" iz BiH osvojio nagradu publike na festivalu u Požegi

FENA
Film "Testament" iz BiH osvojio je nagradu publike na ovogodišnjoj 23. Hrvatskoj reviji jednominutnog filma u Požegi, koji je završen dodjelom nagrada.

Za učešće na Festivalu stiglo je 445 filmova iz 42 zemlje svijeta, te je u konkurenciji bilo čak 78 zemalja, saopćeno je iz Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.

Pristigli su i filmovi i iz zemalja koje do sada nisu sudjelovale na festivalu, kao što su Libanon, Etiopija i Obala slonove kosti.

Prema ocjeni stručnog suda Grand Prix ovogodišnjeg Festivala osvojio je španjolski film "Tuck me in". Priča je to u 60 sekundi koja puno govori o odnosima roditelja prema djeci i našoj percepciji uopće.

Zlatna plaketa pripala je filmu "Double identity", srebrenu plaketu osvojio je film "Mom above everything", a posebna nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja pripala je filmu "Chocha bar".

Bronzanu plaketu odnio je ruski film "Ab ovo", a nagradu publike osvojila je ekipa iz BiH s filmom "Testament".

Međunarodni ocjenjivački sud bio je u u sastavu Maja Zećo (BiH), Helmut Ludvig (Njemačka), Kristijan Milić, Velimir Grgić i Zvonimir Karakatić.

Direktor i pokretač Festivala Željko Baloga ocijenio je da je Festival ove godine održan u okviru Požeškog filmskog tjedna, budući da, kao i festival jednominutnog filma, omogućuje gledanje filmova u tom gradu koji već petnaest godina nema kino.