Hit triler jeseni
5

Film "Što nas ne ubije" od 8. novembra na repertoaru bh. kina

Klix.ba
"Što nas ne ubije", novi nastavak filmske adaptacije literarnog bestseller serijala Milennium, na repertoar bh. kina dolazi 8.novembra.

Con film predstavlja najnoviju kinonajavu trilera "Što nas ne ubije" te službeni plakat filma.

Film je ekranizacija zadnje (četvrte) knjige istoimenog naziva koja je nastavak Millennium serijala ("Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku"). Posljednja filmska ekranizacija bio je film Davida Finchera "Muškarci koji mrze žene" iz 2011. godine koji je ostvario uspjeh i kod publike i kod kritike te osvojio nagradu Oscar.

U filmu "Što nas ne ubije" pratimo Lisbeth Salander koja spašava nedužne žene od nasilnih muškaraca i ispravlja nepravdu. Ali ispostavlja se da je u svojim spasilačkim pohodima zaboravila spasiti jednu jako bitnu osobu – svoju vlastitu sestru. No stvari nisu onakve kakvima se čine. U otkrivanju istine pomaže joj novinar Mikael Blomkvist pri čemu njih dvoje upadnu u mrežu špijuna, cyber-kriminalaca i korumpiranih vladinih dužnosnika. Strah, napetost i nove prijetnje sa kojima se suočavaju primorat će beskompromisnog lovca na istinu i genijalnu ekscentričnu hakericu na opasnu igru.

U filmskoj verziji kultni lik Lisbeth Salander utjelovljuje Claire Foy (gledaocima poznata po ulozi u seriji "he Crown"), a Mikaela Blomkvista švedski glumac Sverrir Gudnason. U filmu glume i Sylvia Hoeks koju smo nedavno gledali u filmu B"lade Runner 2049.", Lakeith Stanfield, Cameron Britton poznat kao glavni negativac u seriji "Mindhunter" te mnogi drugi. U filmu se pojavljuje i bosanska glumica Andreja Pejić, javnosti poznata kao najpoznatiji svjetski transrodni model. David Fincher, redatelj prvog filmskog naslova, ovaj put je preuzeo ulogu izvršnog producenta.

Zanimljivo je istaći kako se u ovom nastavku maksimalno nastojala održati autentičnost knjige, što se vidi već po mnogo većoj zastupljenosti švedskih glumaca i ekipe filma.

Vrijedi napomenuti kako autor zadnje četvrte knjige, za razliku od prethodne tri, nije Stieg Larsson koji je prethodno preminuo, već ju je napisao jedan od najboljih suvremenih švedskih pisaca David Lagercrantz.

Inače, knjiga "Što nas ne ubije" u Americi je ostvarila status bestselera, a i prva filmska ekranizacija Muškarci koji mrze žene pobrala je same pohvale.