Film/TV
1.5k

Film "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića bh. kandidat za nagradu Oscar

Klix.ba
Udruženje filmskih radnika BiH, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, izabralo je ovogodišnjeg kandidata ispred Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar, a to je film "Smrt u Sarajevu" reditelja Danisa Tanovića.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio Srbrenog Medvjeda za najbolji izgrani film u glavnog konkurenciji ovog prestižnog festivala.

Film je u kinima u BiH distribuiran u maju ove godine, a film je uspješno prikazan na brojnim filmskim festivalima te i na Sarajevo Film Festivalu. U filmu igraju Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Senžana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić, a bosanskohercegovačka producentica filma je Amra Bakšić Čamo SCCA/Pro.ba. Montažu potpisuje Redžinald Šimek a direktor fotografije je Erol Zubčević, oba članov Udruženja filmskih radnika BiH, kao i reditelj i producentica.

Članovi komisije, koja je ranije potvrđena od strane Američke Akademije, bili su: Ines Tanović, rediteljica i predsjednica UFRBIH; scenaristica Elma Tataragić, kostimografkinja Lejla Graho, reditelj Pjer Žalica, scenograf Vedran Hrustanović, direktor fotografije Amel Đikoli, reditelj Srđan Vuletić, producent Zoran Galić, i montažer Predrag Solomun. Mogućnost prijave, prema pravilima Američke Akademije, imali su producenti sa bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1.10.2015. do 1.10.2016. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje 7 dana za redom, koji imaju DCP ili 35mm kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kadndidiraju a ne više od 40% na engleskom jeziku.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 14 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja", Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Nakon toga, Udruženje je svake godine biralo kandidata i to: 2003. kandidat je bio film "Gori vatra", Pjera Žalice; 2004. film "Kod amidže Idriza", Pjera Žalice; 2005. "Sasvim lično", Nedžada Begovića; 2006. "Grbavica", Jasmile Žbanić; 2007. "Teško je biti fin", Srđana Vuletića; 2008. film "Snijeg", Aide Begić; 2009. "Čuvari noći", Namika Kabila, te 2010. "Cirkus Columbia", Danisa Tanovića, za 2011. godinu to je bio film "Belvedere", Ahmeda Imamovića, za 2012. godinu film "Djeca", Aide Begić, za 2013. "Epizoda u životu berača željeza", Danisa Tanovića koji je ušao i na užu listu od 10 kandidata. Za 2014. godinu kandidat je bio film "Sa mamom", Faruka Lončarevića, a prošle 2015. godine to je bio film "Naša svakodnevna priča", rediteljice Ines Tanović.