Proglašenje 8. decembra
393

Film "Quo Vadis, Aida?" nominovan za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu

I. S.
Jasna Đuričić na premijeri "Quo Vadis, Aida?" na Venecija Film Festivalu (Foto: EPA-EFE)
Jasna Đuričić na premijeri "Quo Vadis, Aida?" na Venecija Film Festivalu (Foto: EPA-EFE)
Evropska filmska akademija i Filmfest Hamburg objavili su pet nominovanih filmova za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu (EUFA). Na listi se našao i film "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić.

Nominacija dokazuje koliko je važno plasiranje istine dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Film "Quo Vadis, Aida?" svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivala, a zatim je krenula distribucija u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama.

Evropska univerzitetska filmska nagrada se počela dodjeljivati 2016. godine, a uručuju je studenti iz čitave Evrope. Na osnovu odabira dugometražnih i dokumentarnih filmova Evropskih filmskih nagrada 2021. godine, nominovani su i:

  • "Apples" ("Mila") reditelja Christosa Nikoua (Grčka, Poljska, Slovenija)
  • "Flee" ("Flugt") Jonasa Pohera Rasmussena (Danska, Francuska, Švedska, Norveška)
  • "Great Freedom" (Grosse Freiheit) Sebastiana Meisea (Austrija, Njemačka)
  • "Happening" ("L'événement") Audrey Diwan (Francuska)

Nominovani filmovi bit će prikazani na 26 univerziteta u 26 zemalja, a svaki univerzitet će odabrati svoj omiljeni film. Početkom decembra, jedan predstavnik studenata sa svakog univerziteta prisustvovat će trodnevnom online sastanku na kojem će se odlučiti o pobjedniku.

Pobjednik će biti proglašen 8. decembra, neposredno prije ovogodišnje dodjele Evropskih filmskih nagrada koja će biti održana 11. decembra.