Premijera "Ostavljenih" u BiH
0

FOTO+VIDEO / Film o dječaku kojeg je majka ostavila u Domu za siročad

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Film Adisa Bakrača "Ostavljeni", rađen prema scenariju Zlatka Topčića u Heft produkciji, u utorak, 7. decembra, u multipleks kinu Cinema City zabilježit će premijerno prikazivanje na tlu BiH.

Film je premijeru imao na festivalu u Karlovim Varima u takmičarskoj selekciji East of the West, dok je na Pula film festivalu mladi glumac Tony Grga osvojio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu. Prikazan je na još nekoliko festivala.

Snimanje filma na lokacijama u Sarajevu i Pazariću te na Bjelašnici i planini Ivan započelo je 2007., najvećim dijelom je snimljen u 2008., a dijelom i u 2009. godini.

Pored Tonyja Grge, uloge su ostvarili Mira Furlan, Zijah Sokolović, Dragan Marinković, Haris Burina, Mirela Lambić, Mirsad Tuka, pokojni Žan Marolt, i mnogi drugi.

Priča prati dječaka Alena koji živi u Domu za siročad u Sarajevu. On nakon izvjesnog vremena saznaje da mu majka živi u gradiću Nemili, nakon čega kreće u potragu za njom.

"Naša su očekivanja za sutra velika, izuzetno se radujem i s nestrpljenjem očekujem premijeru u BiH. Ovaj sutrašnji događaj je kruna našeg petogodišnjeg rada. Na ovom smo filmu radili dugo i naporno", kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu reditelj Adis Bakrač.

On je potcrtao da u filmu, pored profesionalnih glumaca, igra i oko 50 djece, odabranih na audiciji čiji je izbor prošao i Tony Grga.

"Film ujedno obrađuje i odrastanje jedne nove generacije i to je jedna od mojih poruka da moramo razmišljati o budućnosti mladih naraštaja", kazao je Bakrač.

Scenarist Zlatko Topčić naglašava da kao osoba rođena u Sarajevu sutrašnju premijeru doživljava kao najveći i najvažniji ispit, te da je očekuje s izvjesnim nestrpljenjem i pozitivnom tremom.

"Kinematografija BiH je, kao malo šta u našem društvu, postavila izuzetno visoke kriterije, pa ako će ovaj film biti još jedna fusnota tom uspjehu, onda se isplatio ovako dug trud. Nadam se da smo uspjeli prenijeti tu emociju i ispričati jednu delikatnu priču", istaknuo je Topčić, koji je prvu verziju scenarija napisao 2002. godine.

Da je rad na ovom ostvarenju za njega bilo jako lijepo iskustvo naglasio je Tony Grga, istaknuvši da nije očekivao da će dobiti glavnu ulogu.

"Nisam odmah u početku shvatao moju ulogu, ali su se svi potrudili da mi puno pomognu - reditelj, producent i glumci. Sve je bilo jako zanimljivo", kazao je Grga.

Mirela Lambić smatra da njena uloga Amile nosi neku emociju filma koja je važna za cijelu priču. Njen je stav kao glumice da vjeruje kako svaki lik u filmu postoji i da je stvaran.

"Ovdje sam imala daleko veću odgovornost, razgovarala sam s ženama Srebrenice, znate da se sve to dešavalo, ali jednostavno to ipak nije dio vas. Stoga je ova uloga za mene bila istinski izazov. Odlučila sam se za minimalističku glumu i dokumentaristički stil", kazala je Lambić.

Producent filma Almir Šahinović potcrtava da je budžet filma, sa svim marketinškim troškovima, prešao dva miliona KM.

Nakon premijere u Sarajevu, film će u kinima širom BiH zaživjeti od 9. decembra po sljedećem rasporedu: 8. 12. Zenica, kino "Ekran"; 9. 12. Tuzla, kino "Kaleidoskop"; 10. 12. Bihać, kino "Una".