Film/TV
0

Film o abortusu pobjednik Filmskog festivala u Cannesu

Sarajevo-x.com
Cristian Mungiu pobjednik Cannesa; Foto: AP
Cristian Mungiu pobjednik Cannesa; Foto: AP
Film o ilegalnom abortusu rumunskog reditelja Cristiana Mungiua "4 Months, 3 Weeks and 2 Days" (4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana) pobjednik je 60. filmskog festivala u Cannesu.

Niskobudžetni film Cristiana Mungiua, koji obrađuje priču o studentici iz komunističke Rumunije koja prolazi pravi pakao kako bi se pobrinula da njena prijateljica ilegalno abortira, proglašen je u nedjelju najboljim filmom Festivala između 22 kandidata i osvojio jedno od najvećih filmskih priznanja "Zlatnu palmu".

"Ovolika pažnja koju smo dobili u Cannesu i ova priča u koju smo toliko vjerovali sada će doprijeti do toliko mnogo ljudi.", izjavio je Mungiu u prepunom Grand Theatre Lumiere u Cannesu gdje mu je nagrada i dodijeljena. "Također se nadam da će ova nagrada koju sam dobio večeras biti dobra vijest za male filmske radnike iz malih država.", dodao je.

Druga nagrada Festivala, Grand Prix, pripala je japanskoj rediteljki Naomi Kawase za film "Mogari No Mori".

Nagradu za najboljeg režisera dobio je Julian Schnabel za film “The Diving Bell and the Butterfly”, koji je sniman po istinitoj priči o životu francuskog novinara Jean-Dominique Baubyja, koji je nakon pretrpljenog moždanog udara i teške paralizovanosti napisao knjigu komunicirajući samo pomoću jednog očnog kapka.

Nagradu za najboljeg glumca odnio je Konstantin Lavronenko za ulogu u ruskom filmu "The Banishment", dok je za najbolju glumicu izabrana Jeon Do-yeon zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu "Secret Sunshine".

[SLIKA]1[/SLIKA] Nagradu Zlatna kamera, koje se dodjeljuje za najbolji debitantski film, odnio je izraelsko-francuski film “Jellyfish”.

Kao i uvijek, pažnju su najviše plijenile zvijezde i njihovi filmovi koji nisu bili u konkurenciji za glavne nagrade. Tako je Angelina Jolie dobila pohvale za svoju ulogu u filmu “A Mighty Heart”, koji govori i otmici i okrutnom ubistvu novinara Daniela Pearla.

Najviše medijske pažnje ipak je dobio američki režiser Michael Moore, dobitnik Zlatne palme 2004., sa kontroverznim dokumentarcem “Sicko”.

George Clooney i Brad Pitt na crveni tepih su došli kako bi promovisali svoj novi blockbuster “Ocean’s 13”, a zvijezde poput Kylie Minogue, Eltona Johna, Sharon Stone i Naomi Campbell posvetili su se posjećivanju festivalskih zabava.