{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Film "Muškarci ne plaču" je bh. kandidat za nagradu Oscar

17.8.2017. u 13:21
540
32
Film "Muškarci ne plaču" je bh. kandidat za nagradu Oscar
540
Film "Muškarci ne plaču" je bh. kandidat za nagradu Oscar
Glumci i reditelj filma "Muškarci ne plaču" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine je, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo i Fondacije za kinematografiju, organiziralo izbor ovogodišnjeg bh. kandidata za nagradu Oscar Američke filmske akademije. Komisija je glasanjem odabrala kandidata, a to je film "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića.
Nagradu Oscar dodjeljuje Američka akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label. Film je uspješno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu Takmičarskog programa, a bit će distribuiran u kinima u Bosni i Hercegovini u septembru ove godine.

U ovom filmskom ostvarenju igraju Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović, autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Članovi komisije koju je ranije potvrdila Američka akademija bili su Ines Tanović, Danis Tanović, Mustafa Mustafić, Nedžad Begović, Tina Šmalcelj, Redžinald Šimek, Ratko Orozović, Nermin Hamzagić i Predrag Solomun.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 15 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika 2001. godine nominiran film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Podsjećamo da su mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali producenti s bh. dugometražnim filmovima koji će biti distribuirani u periodu od 1. oktobra 2016. do 1. oktobra 2017. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje u ime koje se kandidiraju. Više informacija o pravilima kandidiranja filmova za ovu nagradu možete naći na oscars.org.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: