SSST
300

Film "Lejla" u zvaničnoj selekciji Cinéfondation 70. Kanskog filmskog festivala

Klix.ba
Sarajevska filmska akademija (SFA) Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) ponovo je u prestižnoj Cinéfondation selekciji Kanskog filmskog festivala, sa kratkim igranim filmom "Lejla", u režiji BFA studenta Stijn Bouma iz Holandije.

U ovogodišnjoj konkurenciji, koja je brojala čak 2.600 filmova mladih reditelja iz cijelog svijeta, Stijnov film se našao među ukupno 16 izabranih filmova koji će se predstaviti žiriju. Bosna i Hercegovina će se predstaviti među četrnaest zemalja sa tri kontinenta, čiji filmovi se takmiče za tri Cinéfondation nagrade.

Obilježavajući 20. godišnjicu Cinéfondation programa, Cristian Mungiu će biti predsjednik ovogodišnjeg žirija programa Cinéfondation i Kratki film. Reditelj, scenarista i producent, Mungiu ima blistavu historiju na Kanskom filmskom festivalu. Na ovom Festivalu je 2007. godine osvojio Zlatnu Palmu sa filmom "4 months, 3 weeks i 2 day", a 2012. godine njegov film "Beyond the Hills" nagrađen je za najbolji scenarij i najbolju glumicu. Prošle godine, ponovo u konkurenciji za Zlatnu Palmu, Mungiu je osvojio nagradu za najboljeg reditelja sa filmom "Graduation“. Sarajevska filmska akademija imala je čast dva puta ugostiti ovog izvanrednog reditelja kao predavača, u 2014. i 2016. godini.

Kratki igrani film "Lejla“ projekat je Sarajevske filmske akademije, snimljen u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Holandije (Alchemic Film). Ovo je prvi pohod mladog reditelja Stijn Bouma na prestižnoj platformi jednog od vodećih svjetskih festivala. Sudeći prema pohvalama koje je dobio od kolega studenata i profesora, ovo je tek početak njegove uspješne karijere.

Ovo je drugi put da je Sarajevska filmska akademija Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology u selekciji Cinéfondation. U 2016. godini, studentica Sarajevske filmske akademije Marta Hernaiz Pidal predstavila je kratki igrani film "Dobro", u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Meksika. Tom prilikom Emina Ganić, direktorica Akademije izjavila je: "Selekcijom ovog filma, Sarajevska filmska akademija ne samo da ima bh. film u zvaničnom programu jednog od najprestižnijih filmskih festivala svijeta, već pokazujemo da naša zemlja ima obrazovne i produkcijske kapacitete da otkriva, obrazuje i promoviše nadolazeću generaciju svjetskih filmskih umjetnika".

Sarajevska filmska akademije je objavila poziv za upis studenata u akademskoj 2017./2018. godini. Poziv za novu generaciju studenata na BFA i MFA programima otvoren je do 31. maja 2017. godine.