Vlade Divac
0

Film "Jednom braća" težak je i emotivan

FENA
Vlade Divac
Vlade Divac
Dokumentarni film ''Jednom braća'' (Once Brothers) američke tv kuće ESPN, u režiji Michaela Tolajiana, premijerno će biti prikazan u kinu Meeting Point u Sarajevu sutra u 21 sat.

U filmu, koji je danas prikazan novinarima, obrađena je priča o prijateljstvu košarkaških legendi Dražena Petrovića i Vlade Divca koje je prekinuo rat i raspad Jugoslavije.

Film također opisuje put kojim je jugoslavenski košarkaški tim došao do samog evropskog i svjetskog vrha, u vremenu pred eskalaciju sukoba na Balkanu.

Sutrašnjoj premijeri, koju su podržali Olimpijski komitet BiH i produkcijska kuća Prime Time, prisustvovat će i Vlade Divac koji je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je odlučio da cijelu priču prenese na platno ''jer je došlo vrijeme kada se o tome može otvoreno pričati bez da se neko uvrijedi''.

''Nisam mislio da će film napraviti bez favoriziranja jedne strane. Iznenadio sam se kada sam vidio da su film napravili baš onako kako se dešavalo. Film je težak i emotivan, međutim, nakon njegovog ostvarenja dobio sam odgovore na mnoga pitanja koja sam sebi postavljao a koja se tiču mog odnosa s bivšim saigračima'', kazao je Divac.

Dodao je da mu je najteže što Dražena više nema, a na pitanje da li je jugonostalgičar, što se kroz film moglo naslutiti, kazao je da je čovjek uvijek nostalgičan kada se sjeti nečeg lijepog, ali da treba gledati na budućnost, a ne na prošlost.

Svoja košarkaška iskustva i prijateljstvo s Divcom i Petrovićem kroz film su također prenijeli bivši jugoslavenski i hrvatski košarkaši Toni Kukoč i Dino Rađa, kao i bivše NBA zvijezde Ervin ''Magic'' Johnson i Clyde Drexler, a dio filma je posvećen Draženovoj porodici.

Današnjoj konferenciju su prisustvovali i članovi Predsjedništva OK BiH Izet Rađo i Siniša Kisić, te supruga Vlade Divca Ana, koja je objasnila da je sav prihod od prodaje karata namijenjen humanitarnim projektima Fonda Ana i Vlade Divac (HOD) za izbjegle i raseljene osobe.