Novi uspjeh
0

Film Jasmile Žbanić u takmičarskom programu Berlinalea

Sarajevo-x.com
Zrinka Cvitešić u filmu "Na putu"
Zrinka Cvitešić u filmu "Na putu"
Igrani film rediteljice Jasmile Žbanić "Na putu" svoju svjetsku premijeru imat će na jubilarnom 60. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u okviru takmičarske sekcije.

Ova vijest potvrđena je na današnjoj press konferenciji 60. Berlin Film Festivala i predstavlja novi veliki uspjeh Žbanićeve, produkcije Deblokada, kao i kompletne bosanskohercegovačke kinematografije.

Nakon "Ničije zemlje" i "Grbavice", ovo je treći put u poslijeratnoj historiji BiH da se jedan bh. film nađe u takmičarskom programu jednog od tri najveća svjetska filmska festivala.

Film "Na putu" je ljubavna priča o dvoje mladih ljudi, Luni i Amaru, koji nastoje prevazići prepreke koje prijete njihovoj ljubavi. Nakon Amarove dramatične promjene u jednoj konzervativnoj vjerskoj zajednici, Luna daje sve od sebe da otkrije da li je ljubav zaista dovoljna da njih dvoje ostanu zajedno na putu ka životu u sreći.

Glavne uluge u filmu tumače Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Izudin Bajrović, Nina Violić, Sebastian Cavazza, Jasna Ornela Bery, Marija Kohn, Jasna Žalica.

Film "Na putu" predstavlja međunarodnu koprodukciju između Deblokade (Bosna i Hercegovina), COOP-a 99 (Austrija), Pola Pandora (Njemačka) i Žive produkcije (Hrvatska), u saradnji sa Tv kućama Eurimages, TV ZDF/Arte, BHRT i HRT.

Producenti filma su Damir Ibrahimović, Karl Baumgartner, Bruno Wagner, Barbara Albert, Raimond Goebel i Leon Lučev. Film je podržan od Fondacije za kinematografiju BIH, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva te BH Telecoma, Fabrike duhana Sarajevo i BH Airlinesa.

Glavna glumica Zrinka Cvitešić je na osnovu svoje uloge u filmu "Na putu" izabrana među 10 najboljih evropskih glumaca u program Shooting Stars 2010. koju organizira European Film Promotion s ciljem predstavljanja novih evropskih glumačkih talenata na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale). Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: "Glumački, Zrinka Cvitešić nas vodi kroz osjećaje nade i očajanja, te tugu i radost na način koji niti u jednom trenutku nije očit niti predvidljiv."

Berlinale će se održati od 11. do 21. februara 2010. godine. Svake godine u glavnoj konkurenciji se prikaže 20 najboljih filmova svjetske produkcije po odabiru selekcionog odbora Berlinala. Za Festival se akreditira preko 19.000 filmskih radnika i preko 4.000 novinara.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija je renomirani reditelj Werner Herzog.