|

Film "Boyhood" osvojio tri Zlatna globusa

Film "Boyhood" osvojio tri Zlatna globusa
4
Klix.ba
12.1.2015. u 08:32
7
komentara
4

dijeljenja
1/5 Foto: EPA
2/5 Foto: EPA
3/5 Foto: EPA
4/5 Foto: EPA
5/5 Foto: EPA
Film Richarda Linklatera "Boyhood" je osvojio tri nagrade Zlatni globus i to za najbolju dramu, režiju i sporednu glumicu.
Film je sniman periodično tokom 12 godina, a isto toliko godina glumac Ellar Coltrane (19) je tumačio jedan te isti lik. Reditelj Linklater je proglašen za najboljeg reditelja. Glumici Patriciji Arquette je pripala uloga najbolje sporedne glumice.

Britanski glumac Eddie Redmayne je osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca u drami zahvaljujući ulozi profesora fizike Stephena Hawkinga u filmu "The Theory of Everything 2".

Britanski glumci Joanne Froggatt i Ruth Wilson su također dobili nagrade. Froggatt je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu u TV seriji "Downton Abbey", a Wilson je imenovana za najbolju glumicu u TV drami "The Affair".

U kategoriji komedije ili mjuzikla trijumfovao je film "Grand Budapest hotel", a glumačke nagrade osvojili su Amy Adams ("Big eyes") i Michael Keaton ("Birdman").

Najbolji animirani film je "Kako da dresirate svog zmaja 2", a najbolji strani film ruski "Leviathan". Za najbolji scenarij je nagrađena ekipa scenarista filma "Birdman", za muziku Johan J'hanson ("The theory of everything") i za najbolju pjesmu John Legeng &Common za numeru "Glory" iz filma "Selma".
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...