Film/TV
25

Film bosanske Amerikanke u kojem traga za svojim identitetom na 43. američkom NW Film Festivalu

Piše: M. N.
Film Bosanke koja od četvrte godine živi u SAD-u Ivane Horvat "Finding Bosnia" u kojem je prikazan njen povratak u BiH i potraga za identitetom, bit će prikazan na 43 Northwest Film Festivalu.

Film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2015. godine, od tada je bio na brojnim filmskim festivalima - St. Louis, Portland, Njemačka, Chicago i Kanada. Osim festivalskih projekcija, film je prikazan i nekoliko puta u kinima u dobrotvorne svrhe.

Horvat je odrasla kao Amerikanka i nakon više od 10 godina dolazi u BiH po odgovor "Šta znači biti Bosanac?". U filmu se pojavljuju mnoge ikone BiH iz modernog vremena i perioda bivše Jugoslavije i govore o tome kako oni doživljavaju državu BiH. Među njima su Faruk Hadžiosmanović, Mirza Tanović i Berin Tuzlić. Riječ je dokumentarcu koji je snimljen na Ivanin način, spontan i pun dijaloga.

Film je sniman u Francuskoj, Kanadi, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Većina radnje dešava se u Sarajevu, gdje je Ivana rođena. Početkom rata pobjegla je s majkom van BiH i završila u Oregonu. U BiH je bila jednom kada je imala 13 godina i sada se sa 25 godina vratila kako bi pronašla sebe.

Film će biti prikazan 11. i 12. novembra u okviru festivala NW Film Festival u Portlandu.