Film/TV
2

FemCities konferencija u Beču o ženskim pravima, religiji i izbjeglištvu

Klix.ba
U bečkoj gradskoj skupštini 6. i 7. septembra održava se "FemCities konferencija 2017“ pod nazivom "Ženska prava, religija i izbjeglištvo - evropski gradovi između kulture dobrodošlice i odbacivanja".

Glavna pitanja kojima će se tokom skupa baviti gradski politički predstavnici, zastupnici prava žena kao i stručnjaci su: koje diskusije se vode u evropskim gradovima po pitanju žena i ženskih prava u kontekstu izbjeglica? Ko je uključen, ko je isključen a ko ćuti? Koje pozicije zauzimaju stručnjaci u odjeljenjima za pitanja žena i ravnopravnosti i zašto? Koje su tačke spoticanja?

U okviru programa predviđene su radionice i panel-diskusije na kojima će između ostalog tema biti i mogućnosti projektnog finansiranja iz fondova Evropske unije. Razmatrat će se pitanja, da li u gradovima postoji relevantno znanje za razvoj odgovarajućih programa? Šta kažu predstavnici zajednice i kakve su mogućnosti djelovanja gradskih uprava?

Na konferenciji će se predstaviti aktuelne teme i razvoj unutar Evrope i razmotriti strategije djelovanja.

Ženskom mrežom gradova "FemCities", koja ove godine slavi 20 godina postojanja, koordinira odjeljenje za ženska pitanja Grada Beča.