Na korak do Oscara
432

Evo s kojim filmovima se "Quo vadis, Aida?" utrkuje za zlatni kipić

Piše: Ines Mrenica
Bosanskohercegovački kandidat za Oscara Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" imat će jaku konkurenciju u borbi za zlatni kipić. Danska komedija "Another Round" veliki je favorit, a tu je i rumunski naslov "Collective", kineski "Better Days" i "The Man Who Sold His Skin" iz Tunisa.
Američka filmska akademija danas je Bosni i Hercegovini donijela fantastične vijesti, uvrstivši film o genocidu u Srebrenici "Quo Vadis. Aida?" među pet nominovanih u kategoriji Najboljeg internacionalnog filma.

Prošle godine u toj kategoriji, kao i u tri ostale najvažnije kategorije, trijumfovao je korejski hit "Parazit" Bong Joon-hoa, iako je najveći oskarovski favorit bio makedonski film "Medena zemlja".

Film koji je počeo svoj put na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, osvojio je niz festivalskih nagrada, nominovan je za nagradu BAFTA, a Jasmila Žbanić je ekranizacijom srebreničkog genocida postala prva bosanskohercegovačka žena nominovana za Oscara.

Kuriozitet predstojeće dodjele jeste i taj što su se po prvi put u historiji dvije žene našle u trci za nagradu u kategoriji Najboljeg reditelja (Emerald Fennell "Promising Young Woman" i Cloe Zhao za "Nomadland").

Izvjesno je da "Quo Vadis, Aida?" može ponoviti uspjeh "Ničije zemlje", koji se dogodio prije devetnaest godina, kada je najprestižnija filmska nagrada otišla u ruke Danisa Tanovića, za priču koja je progovorila o ratu u BiH.

Nakon što je BiH dugo čekala svoju verziju "Schindlerove liste", na putu do trijumfa na Oscarima Jasmili na putu stoje samo četiri filmska naslova, koja pokazuju standardne preokupacije Američke filmske akademije: ratove i traganje za identitetom pojedinaca u današnjem svijetu.

Ipak, nominovani naslovi su međusobno toliko žanrovski i stilski različiti da je gotovo teško predvidjeti šta bi moglo privući glasačko tijelo.

Another Round, Danska, režija: Tomas Vinterberg

Originalnog naziva "Druk", najveći ovogodišnji favorit je danski pobjednik Evropskih filmskih nagrada, a donosi dašak zapadnoevropske melankolije četiri sredovječna srednjoškolska profesora. Martin (u izvedbi jednog od najboljih svjetskih glumaca današnjice Madsa Mikkelsena), Tomi, Peter i Nikolai se bore s nemotivisanim đacima, manjkom napetosti u privatnom životu i depresijom.

Odlučuju testirati teoriju psihijatra Fina Skarderuda po kojoj je čovjek rođen sa 0,5 promila alkohola u krvi manje nego što je potrebno, jer nas upravo ta količina čini kreativnijim i opuštenijim.

Da "Another Round" ima najviše šanse pokazuje i činjenica kako je Vinterberg nominovan za Oscara i u izuzetno jakoj kategoriji Najboljeg reditelja.

Collective, Rumunija, režija: Alexander Nanau

Vrlo zanimljiv naslov stiže iz Rumunije, kao ozbiljan kandidat nominovan i u kategoriji Najboljeg dokumentarnog filma. Veliki je favorit i pokazuje šta je u stanju pokrenuti istraživačko novinarstvo.

"Collective" govori o tome kako su novinari raskrinkali prevaru, nemar i korupciju zdravstvenog sistema, a nakon katastrofalnog požara u klubu Colektiv u Bukureštu prilikom čega je poginulo 27 mladih ljudi, dok ih je 180 bilo teško povrijeđeno.

Novinari rumunskog lista Gazeta su uspjeli dokazati da su ljudi umirali od bakterijskih infekcija zbog neadekvatnog liječenja, što je dovelo i do povlačenja Socijaldemokratske stranke s vlasti i ostavke ministra zdravstva.

The Man Who Sold His Skin, Tunis, režija: Kaouther Ben Hania

Radnja filma "The Man Who Sold His Skin" je nadahnuta živim radom kontroverznog belgijskog konceptualnog umjetnika Wima Delvoyea.

Ljubavni par iz Sirije razdvojen je zbog užasnog rata. Raqqa u nastojanju da spasi svoju zaručnicu, koju su roditelji prisilili da se uda za starijeg muškarca i ode u Brisel, pristaje da mu svjetski poznati umjetnik istetovira šengensku vizu na leđa i tako postane eksponat izložen u muzeju. Međutim, uskoro saznaje da će za bolji život morati dati više od svog tijela.

Film je premijeru imao u Veneciji, a u njemu se pojavljuje Monica Bellucci.

Better Days, Kina, režija: Derek Tsang

Romantična drama iz Hong Konga je priča o tinejdžerici, žrtvi vršnjačkog nasilja i uličaru, koji imaju vlastitu viziju nepravednog svijeta. U filmu igraju velike kineske zvijezde Jackson Yee i Zhou Dongyu, pa je samo u prvom vikendu prikazivanja u kinima zaradio 80 miliona dolara.

Iako je jedan od velikih favorita za ulazak u ovu kategoriju bio tajvanski film "Sunce", pomalo slične tematike, ipak se posrećilo kineskom naslovu impresivne fotografije.

Preokupacije današnje omladine su iste na kojem se god kraju svijeta nalazili, a karakterizira ih depresija, odsustvo volje i nemilosrdni trenuci odrastanja.

Dodjela Oscara će biti održana 25. aprila, kada ćemo saznati ko su laureati prestižne filmske nagrade.

Bosna i Hercegovina mogla bi ispisati historiju i još jednom potvrditi činjenicu kako su filmovi najbolji izvozni proizvod ove države, usprkos činjenici da ona u njih ulaže sve manje svojih kapaciteta.