|

Emir Kusturica snima dokumentarni film o Prvom svjetskom ratu

Emir Kusturica snima dokumentarni film o Prvom svjetskom ratu
3
Klix.ba
4.12.2013. u 08:34
46
komentara
3

dijeljenja
Emir Kusturica snima dokumentarni film o Prvom svjetskom ratu
Međunarodni odbor za obilježavanje punog stoljeća od izbijanja Prvog svjetskog rata, koji čine historičari iz Velike Britanije, odlučio je reditelju Emiru Kusturici povjeriti projekt snimanja dokumentarnog filma o ovom ratu.
"Rado ću snimiti dokumentarni film povodom 100. godišnjice Prvog svjetskog rata i prikazati historiju onakvom kakva je zapravo bila", rekao je Kusturica za srbijanski Blic.

Naveo je kako će film prikazati i činjenice koje su prethodile Sarajevskom atentatu i koje će dokazati kako atentat Gavrila Principa na austrougarskog prijestolonasljednika nisu bili uzrok ratu.

"To će biti film u kome ću ukrstiti misli najvećih živih historičara, gdje će stvarni uzroci rata isplivati na površinu, da bi se stvorio dokument koji bi zamijenio tabloidnu priču o tome da su pucnji u Sarajevu započeli rat", najavio je Kusturica.

Dio dokumentarca bit će snimljen i na višegradskom mostu, i autentičnim kućama zaostalim iz tog vremena.

Kusturica poručuje da se obilježavanje Prvog svjetskog rata neće svesti samo na film i domaće okvire. U njegovom Andrićgradu bit će organizovan niz stručnih predavanja, promocija knjiga sa ovom tematikom, a nastojat će i da organizuju i međunarodni kongres koji će okupiti relevante historičare koji će iznijeti svoj sud o ratu
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...