Film/TV
3

Emir Kusturica snima dokumentarni film o Prvom svjetskom ratu

Klix.ba
Međunarodni odbor za obilježavanje punog stoljeća od izbijanja Prvog svjetskog rata, koji čine historičari iz Velike Britanije, odlučio je reditelju Emiru Kusturici povjeriti projekt snimanja dokumentarnog filma o ovom ratu.

"Rado ću snimiti dokumentarni film povodom 100. godišnjice Prvog svjetskog rata i prikazati historiju onakvom kakva je zapravo bila", rekao je Kusturica za srbijanski Blic.

Naveo je kako će film prikazati i činjenice koje su prethodile Sarajevskom atentatu i koje će dokazati kako atentat Gavrila Principa na austrougarskog prijestolonasljednika nisu bili uzrok ratu.

"To će biti film u kome ću ukrstiti misli najvećih živih historičara, gdje će stvarni uzroci rata isplivati na površinu, da bi se stvorio dokument koji bi zamijenio tabloidnu priču o tome da su pucnji u Sarajevu započeli rat", najavio je Kusturica.

Dio dokumentarca bit će snimljen i na višegradskom mostu, i autentičnim kućama zaostalim iz tog vremena.

Kusturica poručuje da se obilježavanje Prvog svjetskog rata neće svesti samo na film i domaće okvire. U njegovom Andrićgradu bit će organizovan niz stručnih predavanja, promocija knjiga sa ovom tematikom, a nastojat će i da organizuju i međunarodni kongres koji će okupiti relevante historičare koji će iznijeti svoj sud o ratu