Film "Žaba"
65

Emir Hadžihafizbegović dobio specijalno priznanje žirija na 53. Filmskim susretima u Nišu

Klix.ba
Emir Hadžihafizbegović
Emir Hadžihafizbegović
Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović je na 53. Filmskim susretima u Nišu dobio Special Mention (specijalno priznanje) žirija za ulogu koju je ostvarioi u filmu "Žaba".

Niški festival jedan je od najprestižnijih festivala u regiji, a nagradu je dodijelio žiri u sastavu: glumica Bojana Maljević, glumica Ana Sofrenović, glumica i glumac Tihomir Stanić.

Projekcije su upriličene na Niškoj tvrđavi koja prima blizu 3.000 posjetilaca, a na projekciji filma "Žaba" tražil se karta više.

"Ova nagrada mi je posebno draga, jer je Niški festival možda i jedini festival u regiji koji nagrade dodjeljuje isključivo za glumačka ostvarenja. Ta nagrada uvijek dolazi u sinergiji žirija i niške publike. Kada sam nakon projekcije filma 'Žaba' sa Mirsadom Tukom i Vlastom Velisavljevićem, glumcima koji zajedno sa mnom igraju u filmu, izašao na poklon, uslijedile su ovacije publikei očekivao sam da je nagrada moguća", rekao je Emir Hadžihafizbegović.

Za ulogu Zeke u filmu "Žaba" Hadžihafizbegović je već nagrađen u Mostaru, Firenci i New Yorku, a naglasio je kako nagradu svaku put dijeli sa svojim kolegama - Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom, Moamerom Kasumovićem i Elmirom Jukićem.

"'Žaba' je i u teatru, nakon deset godina igranja, i na filmu zajednički uspjeh i nikada ne bi bilo ni jedne nagrade da nije bilo takve posvećenosti svih nas tom velikom tekstu Dubravka Mihanovića. Zahvaljujem se još jednom žiriju i niškoj publici koji su prepoznali snažnu filmsku i antiratnu poruku koja je kroz film 'Žaba' poslana u svijet. Također mi je drago da su mi u toku festivala muzičari i orkestae 'Crne mambe', koji je godinama pratio velikog umjetnika Šabana Bajramovića i njihovog producenta Radiše Sarića, uručeno priznanje Zlatni pečat grada Niša. Priznanje je uručeno kao zahvala za organiziranje proslave 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića koju smo 2016. godine napravili u Kamernom teatru 55. Tada smo napravili izložbu fotografija Šabana Bajramovića, emitirali dokumentarni film o njemu, napravili okrugli stol sa ozbiljnim etno muzikolozima iz regije i sve završili maestralnim koncertom orkestra 'Crne mambe'", poručio je Hadžihfizbegović.