Film/TV
0

Eastwood osvojio nagradu Američkog udruženja redatelja

NINA
Američko udruženja redatelja proglasilo je Clinta Eastwooda najboljim autorom u 2004., nagradivši ga za režiju boksačke drame "Djevojka od milion dolara".

Ta nagrada učvršćuje njegove izgleda da 27. februara dobije svog drugog redateljskog Oscara. Prvog je osvojio 1992. za western "Nepomirljivi", koji je tada trijumfirao i u kategoriji najboljeg filma.

Njegov suparnik, tvorac "Avijatičara" Martin Scorsese po šesti je put nominiran za nagradu redateljskog ceha i još jednom je ostao praznih ruku.

U "Djevojci" Eastwood igra mrzovoljnog boksačkog trenera, mentora djevojci željnoj boksačke karijere, koja postaje prvak u ringu prije no što njezin život krene tragičnim putem.

Primajući nagradu 75-godišnji redatelj posebno je zahvalio glumcima Morganu Freemanu i Hilary Swank, naglasivši da je rad s njima bio pravo zadovoljstvo. Svi troje nominirani su i za Oscara u glumačkim kategorijama – Eastwood i Hilary Swank u glavnoj, a Freeman u sporednoj.

U pola stoljeća postojanja Američkog udruženja redatelja, njihova se nagrada samo šest puta nije poklopila s Akademijinim izborom redatelja godine.