Dokumentarni film
0

"Džemo" će ove godine biti prikazan i na festivalu u Bihaću

Klix.ba
Dokumentarni film "Džemo" autora Lejle Kajić i Davorina Sekulića će krajem augusta ove godine biti prikazan na Bihać Avantura Film Festivalu "Avant&Una".
Dokumentarac o Džemalu Jašareviću, poljoprivredniku koji je zaljubljen u trčanje, bit će dio programa 3. izdanja festivala u Bihaću. "Avant i Una" će ove godine biti održan od 20. do 25. augusta.

I u ovogodišnjem izdanju festivala filmovi će se takmičiti u kategorijama: dugometražni i kratki igrani, dokumentarni, studentski, turistički film, kao i programu zvanom "Self-made film", posvećenom fimova svih kategorija produciranim izvan zvaničnih oblika filmske produkcije.

Direkcija festivala organizirat će specijalne projekcije na rijeci Uni, tvrđavi Sokolac i Japodskim otocima. Pored filmova, bit će organiziran i niz popratnih filmskih programa – produkcijsko-lokacijski workshop posvećen razvoju praktičnih znanja u filmskoj industriji, kao i workshop posvećen kreativnoj industriji i suradnji između turističke i filmske industrije.

Produkciju dokumentarnog filma "Džemo" potpisuju Klix.ba i Al Jazeera Balkans, a premijerno je prikazan u septembru 2020. godine, kada je otvorio 3. izdanje AJB DOC Film Festivala. Prikazan je na online festivalima u Parizu i Londonu, kao i u sklopu posebnog programa "Cinema Yugo" u Tokiju.

Više informacija o ovogodišnjem izdanju Bihać Avantura Film Festivala potražite na zvaničnoj Facebook i web stranici festivala.