|

Dokumentarac o bosanskim piramidama na TV "Italia 1"

Dokumentarac o bosanskim piramidama na TV "Italia 1"
0
S
Sarajevo-x.com
6.11.2009. u 10:25
12
komentara
0

dijeljenja
Dokumentarac o bosanskim piramidama na TV "Italia 1"
Najgledanija italijanska TV mreža "Mediaset", koja je u vlasništvu premijera Silvia Berlusconija, pokazala je izuzetno zanimanje za projekat istraživanja Bosanske doline piramida, javlja Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".
Ekipa televizije "Italia 1" snimila je prvu epizodu ovogodišnje serije "Misteri" u Bosni i Hercegovini. Riječ je o jednoj od najpopularnijih TV emisija u Italiji koju prati višemilionski auditorij. Dvije su teme koje obrađuje 90-minutna emisija: fenomen Međugorja i otkriće prvih evropskih piramida u Visokom.

Uvodni kadrovi za storiju o pronalasku piramida započinju riječima naratora na Latinskoj ćupriji u Sarajevu: "Na ovom mjestu je, prije stotinu godina, ubistvom nadvojvode Ferdinanda promijenjen tok historije. Ponovo se, s otkrićem piramida u Bosni, mijenja svjetska historija."

Zatim slijedi priča o uzbudljivom arheološkom projektu snimanom na betonskim blokovima Bosanske piramide Sunca, popločanim terasama Bosanske piramide Mjeseca, megalitnim blokovima tumulusa u Vratnici te prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela "Ravne".

Domaćin gostima iz Italije je bio osnivač Fondacije Semir Osmanagić koji je obilazak piramida završio riječima: "Pozivam Italijane da nam dođu u posjetu. Istovremeno, želimo da mladi iz Italije i oni koji su u srcu mladi, zajedno s nama učestvuju u ovom globalno važnom projektu."

Autor scenarija Ade Capone je izjavio nakon snimanja:

"Došli smo s velikim očekivanjima u Visoko. Odavde odlazimo oduševljeni, potpuno uvjereni u postojanje drevnog kompleksa piramida."

"Misteri" će biti emitiovan u petak 13. novembra 2009. u terminu u 20 sati.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...